1000x100 piacvezeto statikus ok2

Befejeződött a „hálózatfejlesztés támogató monitoring rendszer létrehozása” elnevezésű kiemelt projekt alkalmazás-fejlesztésének harmadik üteme.

A 2,54 milliárd forint uniós forrásból megvalósuló teljes fejlesztés célja – a korábban elkészült modulokkal egyetemben – egy országos, térinformatikai alapú, elektronikus hírközlési nyilvántartás létrehozása. A projekt közvetlen támogatja a Szupergyors Internet Programot (SZIP), és jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy 2018 végére Magyarországon minden olyan háztartás részére, amely ezt igényli, elérhetővé váljon a legalább 30 Mbps sebességű internetkapcsolat.

A Hálózatfejlesztés Támogató Monitoring Rendszer (HTMR) Létrehozása című projekt keretében 2017 januárjában zárult le az alkalmazásfejlesztés harmadik üteme, melynek keretében két szoftvermodul: a „Kiviteli tervezés és kivitelezés felügyelete”, valamint a „Stratégiai tervezés és riportálási alapadat interfész” fejlesztése és tesztelése történt meg.

A HTMR a harmadik ütemben megvalósuló fejlesztésekkel készen áll az éles indításra és a napi szintű használatra. A rendszer alkalmassá vált a HTMR felügyelőmérnöki tevékenység során ellátandó feladatok informatikai támogatására, a SZIP-ben megjelenő, távközlési hálózat-fejlesztési pályázatok számítógéppel optimalizált térinformatikai tervezésére, a beérkező pályázatok értékelésére, illetve a fejlesztési előrehaladás folyamatos bemutatására. Azoknak a hírközlési szolgáltatóknak pedig, akik nem rendelkeztek elektronikus nyilvántartással, egy ASP (alkalmazás-szolgáltatás) alapú nyilvántartó rendszert is biztosít a projekt.

A fejlesztés következő, egyben záró fázisában, annak érdekében, hogy a SZIP megvalósításában részt vevő távközlési szolgáltatók megismerjék a rendszer működését, a projektet megvalósító Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) országosan ingyenes workshopokat szervez.

A projektek eddigi eredményeit bemutató tájékoztatón Debereci Győző, a SZIP vezetője elmondta, hogy hamarosan összegzik a szolgáltatók önkéntes vállalásában eddig megvalósul hálózatfejlesztések eredményeit.

(További részletek a Média-Kábel-Műhold 2017. februári számában.)