Space boy1000x100 hungarian

Az önerős vállaláson alapuló fejlesztések közel fele, 230 ezer háztartás elérése sikeresen teljesült, a SZIP első kézzelfogható eredményeként.

Az ország 170 járásában 1 millió háztartás fejlesztését célul kitűző Szupergyors Internet Program keretében mintegy 500 ezer háztartás számára európai uniós és hazai költségvetési támogatásból valósul meg a legalább 30 megabites sávszélességet elérhetővé tevő fejlesztés, míg 500 ezer háztartás elérését a távközlési szolgáltatók önként, önerőből vállalták.

A Kormány 55 távközlési szolgáltatóval kötött megállapodást az önerős vállalásokról. Az elmúlt hetekben beérkezett helyzetjelentések szerint 2016 év végéig az eredetileg tervezett 178 ezer háztartás helyett 230 ezer háztartást értek el ezek a fejlesztések. Ennek nyomán megjelentek a 30 Mbit/s-os csomagok ott is, ahol korábban ennek a sávszélességnek csak a tizede volt elérhető. Sokak számára a mostani fejlesztéssel nyílik meg a lehetőség a 100, 200 Mbit/s-os vagy akár még nagyobb sebességű csomagok előfizetésére.

Az önerős építkezések – az 500 ezer igényhelyen felül – olyan további területeket is érintenek, ahol egy szolgáltatónál már korábban is elérhető volt a szupergyors internet. Ezeken a településeken a második szolgáltató megjelenésének köszönhetően csökkenhetnek az előfizetési díjak.

A további, közel 500 ezer, nem önerős vállalás keretében fejlesztett háztartás szupergyors internettel való ellátását a Kormány összesen 75 milliárd forinttal támogatja. Az ún. konvergencia régiókban található 143 járásában idén tavasszal indulnak meg a pályázati támogatással megvalósuló fejlesztések, míg a közép-magyarországi régió járásaiban 2017 őszén kezdődhetnek meg a munkálatok.

(További részletek a Média-Kábel-Műhold 2017. áprilisi számában.)