Space boy1000x100 hungarian

Meglepetés nélkül olvashatjuk végig az egységes digitális piacra vonatkozó, nagyon bonyolult gondolati sémákat leíró EU jogszabály-javaslatokat, legalábbis ami az elektronikus hírközlést illeti. Nem fog lényegesen átalakulni az EU iparági politikája ezen a területen.

Mégis új szabályozási helyzetbe kerülnek – várhatóan egy éven belül – a telkók, az internetszolgáltatók, a kábeltévés operátorok. Ebben a szituációban az üzleti modellek újratervezése az egyik olyan dolog, ami fontossá válik a versenyhelyzetében.

Az elektronikus hírközlés szabályozás célja az egységes digitális piac kialakítására vonatkozó tervezet szerint változatlan marad: a végfelhasználók számára jelentős előnyöket kínáló, versenyképes iparág biztosítása. Ennek részei az ismert összetevők: a verseny elősegítése, a végfelhasználók érdekeinek előmozdítása. Újdonság az internet-hozzáférés iránti növekvő igényekkel járó hatások kezelése.

Az elektronikus hírközlés szabályozása önmagában nem, de az EU egységes digitális piac stratégiája és a megvalósításához készítendő jogszabályok sokasága együtt fejthetné ki a kívánt hatásokat. Azt is célozza ez a stratégia, hogy a tartós növekedéshez szükséges infrastrukturális befektetéseket bátorítani fogja az indokolt kiterjedésű, arányos és átlátható szabályozási környezet.

(Távközlési szakértőnk írása teljes terjedelmében olvasható a Média-Kábel-Műhold májusi számában.)