Space boy1000x100 hungarian

A vezetékes szélessávú internet-szolgáltatás 2,7 millió előfizetőinek több mint fele a kábeltelevíziós hálózatot használja, derül ki a legújabb felmérésekből.

A KSH adatai szerint 2016 végén 51%-os részaránnyal a legjelentősebb technológia a kábel, amelyen az előfizetők száma egy év alatt még mindig 4,9 százalékkal nőtt. Hasonló eredményt mutat az NMHH legfrissebb gyorsjelentése, mely szerint 2017. február végén az adatot szolgáltató (legnagyobb) kábeltársaságok internet-előfizetéseinek 1,153 millió volt, míg a hagyományos telefonvonalon nyújtott szélessávú xDSL-t 765 ezren használták, ami viszont egy év alatt 20 ezerrel esett vissza. Az FTTx, vagyis (az épületig, lakásig, irodáig) optikai szálon nyújtott internet szolgáltatás esetében az előfizetések száma 534 ezerre emelkedett.

A vezetékes hozzáférések 63 százaléka már ma megfelel az EU és a hazai SZIP előírásainak, vagyis képes a 30 Mbit/s sebességre. Ebben is a kábeles DOCSIS 3.0 a vezető egymillió fölötti csatlakozással, míg az FTTx 534 végpontra jut el. Az NMHH jelentése megjegyzi: ezek a számok csak azt jelzik, hogy a hálózat és a végberendezés képes a 30 Mbit/s feletti hozzáférésre, a tényleges nagysebességű előfizetések száma ennél jóval kevesebb. A DOCSIS 3.0 hálózaton további kb. 400 ezer előfizetés van, ahol a végberendezés (modem) csere esetén elérhetővé válna a 30 Mbit/s feletti hozzáférés.

(További részletek a Média-Kábel-Műhold májusi számában.)