Space boy1000x100 hungarian

A nyaralási szezon kezdetén – június 15-én – életbe lépett az az uniós rendelkezés, amely lehetővé teszi, hogy a legtöbb esetben a hazai árakon használjuk a mobilszolgáltatásokat az Európai Unió egész területén.

Az Európai Bizottság „méltányos használatról és a roaming díjak eltörlésének fenntarthatóságáról szóló végrehajtási rendelete szerint 2017. június 15-től a szolgáltatók – néhány kivételtől eltekintve – semmilyen többletdíjat nem számíthatnak fel a hívás kezdeményezéséért, fogadásáért vagy a mobilnetezésért, azaz az otthon megszokott árakon és feltételekkel vehetjük igénybe a szolgáltatásokat az Unió más tagállamaiban barangolva is.

Az ingyenesség azonban nem mindig és nem korlátlanul érvényes. A szolgáltatók a roamingolást az otthoni árakon és feltételekkel csak az időszakos, unión belüli utazások esetén kötelesek biztosítani. Ez azt jelenti, hogy az új feltételek csak azokra vonatkoznak, akik a szolgáltatójuk tagállamában (tehát magyarországi szolgáltatók esetében Magyarországon) rendelkeznek lakóhellyel, életvitelszerűen ott is élnek és csak rövid ideig tartó látogatásokat tesznek valamelyik EU-tagállamba (például nyaralások, üzleti utazások során).

(A feltételeket részletesen ismerteti a Média-Kábel-Műhold 2017. júniusi számának cikke.)