Space boy1000x100 hungarian

Országszerte 10,73 milliárd forintból megvalósuló, optikai alapú hálózatfejlesztést valósít meg az MVM Net Távközlési Szolgáltató Zrt., hogy a Szupergyors Internet Program (SZIP) keretében a szélessávú lefedettséggel nem rendelkező régiók is legalább 30Mbit/s sebességű internet-hozzáféréshez jussanak.

A 2018 augusztusában záruló projekthez csaknem 8 milliárd forint vissza nem térítendő uniós forrást használnak föl. Az igazgató többek között a vállalkozások versenyképességének javulását és az elektronikus közigazgatás terjedését várja a beruházástól.

Vigné Szalontai Katalin projektvezető elmondta, hogy az MVM Net Zrt. 13 járásban nyert megbízást NGA (Next Generation Access - új generációs szélessávú hozzáférés) hálózatfejlesztésre, a beruházások átlagosan 70 százalékos támogatási intenzitással valósulnak meg. A beruházás körülbelül 300 települést érint, több mint 60 ezer lakossági, közel 3 ezer üzleti és 500 közintézményi igényt elégít ki.

A nyomvonaltervek 99 százalékban elkészültek és hamarosan készülhetnek a kiviteli tervek, ez 3-4 hónapot vesz igénybe, a kivitelezés pedig várhatóan a 3. negyedév végén indulhat. A jövő nyári céldátum előtt elkészülő hálózatokat korábban is átadhatják, a lakossági igényeket az MVM Net Zrt. részben saját maga, részben partnerek bevonásával látja el.