Space boy1000x100 hungarian

A kormány, széles körű szakmai és társadalmi egyeztetést követően július közepén döntött a Digitális Jólét Program kibővítéséről, a Digitális Jólét Program 2.0 elfogadásáról. A több mint 20 új fejlesztési programot tartalmazó stratégia a magyar gazdaság, az állami működés és a magyar társadalom digitális fejlesztésének szinte valamennyi területén megfogalmazza a digitalizációt támogató programokat.

A kormánydöntés nyomán útjára indul a széleskörű szakmai együttműködéssel kidolgozott Digitális Jólét Program 2.0 (DJP2.0). A DJP2.0 a következő években, az internet mindenki számára történő hozzáférhetővé és megfizethetővé tétele, az átfogó infrastruktúra-fejlesztések, a teljes magyar oktatási rendszer digitális átalakítása és a többi már megkezdett fejlesztés mellett új területeken is hozzá kíván járulni ahhoz, hogy Magyarország minél felkészültebb legyen az elkerülhetetlen digitális átalakulásra. A DJP2.0 célja, hogy minden magyar polgár és minden magyar vállalkozás a digitalizáció nyertese legyen.

A program egyik alappillére a digitális hozzáférés, az infrastruktúra fejlesztése. Emellett a polgárok és a vállalkozások digitális kompetenciáinak folyamatos fejlesztése érdekében – a jelenleg zajló kompetencia-fejlesztési programokra építve – kidolgozzák a digitális kompetencia-fejlesztés hosszú távú, részletes koncepcióját és a digitális kompetenciák részletes mérési rendszerét.

A DJP2.0 keretében elkészülnek a különböző ágazati digitális átalakulási stratégiák, így például a Digitális Agrár Stratégia, a Digitális Egészségipar-fejlesztési Stratégia, a Digitális Sport Stratégia. Sor kerül digitális közigazgatási képzési- és továbbképzési programok kidolgozására és elindítására. A DJP2.0 programjai között szerepelnek még többek között információbiztonsági és kibervédelem fejlesztések, a digitalizáció hatásvizsgálatát szolgáló kutatások, és az Okos városok (Smart City) digitális fejlesztési programja.