Space boy1000x100 hungarian

VirtualTVA tévé világában kiemelt helyen szereplő IBC szakvásár idei rendezvényeiből kihámozható egyik vezető trend a szakemberek szerint a televízió egyre virtuálisabbá válása, anélkül, hogy megvárná a gyártóktól a nézők fejére és pénztárcájára szabott virtuális és kiterjesztett valóság sisakok kifejlesztését.

A videó-felvételek és a 3D-s virtuális környezet közötti határok átjárhatóvá válnak, és az elmúlt két évben inkább csak a nagy hollywoodi sikerfilmekben megcsodált virtuális technológia a tévécsatornáknak és a nézőknek új lehetőségek tárházát kínálja. Az okostelefonok fejlett grafikai képessége és a felfutó készülékgyártás viszont az audiovizuális tartalmak mobilra nyergelésével párhuzamosan számos olyan új alkalmazásban ölt testet, amelyek sikeresen ötvözik a virtuális valóságot a televíziós műsorokkal.

Egy világméretű kutatás keretében megkérdezett 475 műsorszolgáltató 96 százaléka a 4K vételre kompatibilis tévékészülékek széles körű elterjedését prognosztizálja 2020-ig. Miközben a 4K felbontású készülékek és műsorok robbanásszerű térnyerését prognosztizálják a szakértők, az is nyilvánvalóvá vált, hogy az innováció iránya a 8K felé mutat. A virtuális valóság technológiája  a sportközvetítéseknél és a hírolvasó stúdiókban egyaránt akkora sikerrel alkalmazható, mint a misztikus kalandfilmeknél...

Békés Sándor

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2016. novemberi számában olvasható.)