A jövőben a kábeltelevíziós hálózatok által használt sávok nagyobb részében várhatóan drasztikusan megnövekszik a sugárzott rádiós szolgáltatások száma, és ezzel együtt nőhet a kölcsönös zavarás veszélye. Mi is fog történni, és a kábelszolgáltatók hogyan tudják a felmerülő problémákat kezelni? Távközlési szakértőnk írása.

Mint az a GINOP 3.4.1 pályázat értékelése során is kiderült, a kormányzat ösztönzi a jövőálló technológiák alkalmazását, jelentősen több pontot kapott az, aki korszerű, lehetőleg az előfizetőig elérő optikai technológiával építkezik. Enne lehetséges megoldásához nyújt technológiai iránymutatást távközlési szakértőnk alábbi írása.

A médiaszolgáltatók egyre több tévécsatornát működtetnek, a nézők, az előfizetők pedig ezekből minél többet szeretnének, sőt mellé nagyon gyors internetet. A kínálat és a kereslet a kábelhálózatokon találhat egymásra – csakhogy azok kapacitása is véges. Hogyan lehet kezelni ezt a dilemmát? 

A növekvő előfizetői elvárások, az újabb szolgáltatások, a verseny és az uniós vállalások egyaránt arra sarkallják a kábeltelevíziós szolgáltatókat, hogy korszerűsítsék hálózatukat. Folyamatosan – és fokozatosan, az igények és lehetőségek függvényben. Ehhez ad útmutatót távközlési szakértőnk alábbi írása.

A Digitális Magyarország, a Szélessávú Internet Projekt és az ehhez kapcsolódó uniós pályázatok kapcsán várhatóan gyakran felmerül a szakemberek fejében: vajon miként lehetne úgy fejleszteni a hálózatot, hogy egyszerre megfeleljen a gazdaságossági szempontoknak, az előfizetői igényeknek és a pályázati előírásoknak. Ehhez is segítséget adhat az MKSZ szakértőjének írása.

Az IP (Internet-protokoll) technológia felfedezése és bevezetése egy új korszakot hozott, amely átformálta a bolygónkat, az életünket és olyan globális ágazatokat, mint például a televízió és a média.