5GKCsoportA Digitális Jólét Program által kezdeményezett, június 19-én megalakult 5G Koalíció (5GK) célja, hogy Magyarország a legújabb mobilfejlesztések egyik európai központjává váljon, és régiós vezető szerepet töltsön be az 5G-re épülő alkalmazások tesztelésében. 2020 után az 5G mobilszolgáltatás szinte korlátlan sávszélességet tud majd biztosítani – megteremtve ezzel a nagy adatátvitelt igénylő fejlesztések – így többek között a vezető nélküli és összekapcsolt járművek, a távdiagnosztika és távműtétek, a smart city fejlesztések - infrastrukturális hátterét.

A gyors technológiai fejlődés lehetővé teszi hazánk számára is, hogy egy-egy jól megválasztott területen ugrásszerű fejlődést elérve az élvonalba kerüljünk. Az alapítók között multinacionális cégek, hazai vállalkozások, az egyetemi és akadémiai szféra, szakmai szervezetek, kamarák, minisztériumok és kormányzati intézmények egyaránt szerepelnek.

Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára beszélt arról, hogy Magyarország, ha a digitalizáció állásáról szóló elemzéseket, statisztikákat nézzük, a hálózatok terén teljesít a legjobban. A hálózatok területén a következő nagy ugrást az ötödik generációs hálózatok jelentik. „Szándékosan nem lépést, hanem ugrást mondok, mert az eddigi fokozatos fejlődés után itt robbanásszerű változásról beszélhetünk. Magyarország egyik infokommunikációs célja ennek a legmodernebb hálózatnak a tesztelése és éles bevezetése. A fejlesztések az élő városról, és az ott élők mindennapjairól, a magyar emberekről szólnak. Hiszek abban, hogy 2020 után elsők között léphet Magyarország az 5G felhasználók táborába.”