Május utolsó napján, a Nielsen Közönségmérés 25. jubileumi évfordulója alkalmából ügyféltalálkozót rendezett Budapesten a nemzetközi társaság.

Vittorio Sala, a Nielsen Nézettségmérési üzletágának európai regionális igazgatója beszámolt a nemzetközi tévénézési és mérési trendekről, valamint a cég és a mérési technológia fejlődéséről az elmúlt két évtized távlatában, majd Vörös Csilla, a Nielsen Közönségmérés ügyvezető igazgatója a hazai adatokra fókuszálva mutatta be a magyar televíziós piac valamint a nézettségmérés múltját és jelenjét.

Az elmúlt 25 év során jelentősen átalakult a magyar médiapiac, és ennek mentén átrendeződtek a nézői szokások és preferenciák is. Az átlagos napi tévénézési idő Európa szerte fokozatosan növekedett, ez a folyamat 2014-ben elérte csúcspontját, és most megtorpanni látszik. A nézett idő országonként igen eltérően alakult: míg 2016-ban Svédországban egy fő naponta közel 2,5 órát töltött a képernyők előtt – amely Európában az egyik legalacsonyabb érték –, addig hazánkban egy fő naponta átlagosan 4 óra 42 percet tévézett, mellyel Európában az elsők között vagyunk, megelőzve többek között a briteket és a lengyeleket.

Az elmúlt két évtized egyik legfontosabb és talán legtöbb figyelmet érdemlő médiapiaci jelensége a csatornák növekvő számából eredő és egyre fokozódó töredezettség, a tévénéző közönség elaprózódása. 1997-ben még csupán 19 csatorna harcolt a nézők kegyeiért, majd ez a szám 2006-ig 59-re emelkedett, és 2016-ra immár 118 magyar nyelvű csatorna volt jelen a piacon.

A találkozón jelentették be a Digitális Kampánymérés (Digital Ad Ratings - DAR) 2017. júniusi elindítását.

(További részletek a Média-Kábel-Műhold július-augusztusi számában.)