1000x100 piacvezeto statikus ok2 

Már csak 800 ezer az analóg tévé-előfizetők száma, miután a családok 75,8 százaléka a vett igénybe digitális szolgáltatásokat júliusban. Ugyanekkor az internetpiacon egy hónap alatt 14 ezerrel nőtt a kábeles és optikai szélessávú előfizetések száma – derül ki az NMHH legfrissebb gyorsjelentéseiből.

A digitális előfizetéseken belül júliusban 1,552 millióról 1,563 millióra nőtt a kábeltelevízióra vagy IPTV-re előfizetők száma. A vezeték nélküli (műholdas, parabola antennával fogható) szolgáltatást 840 ezren vették igénybe, a MinDig TV Extra szolgáltatásnak pedig 104 ezer előfizetője volt a hónap végén. A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók adatai szerint, 47,3 százalékra emelkedett a vezetékes szektor, azaz a digitális kábeltévére vagy IPTV-re előfizetők aránya. A vezeték nélküli előfizetések részesedése 28,6 százalékra, az analóg kábeltelevíziós szolgáltatásra előfizetők aránya pedig 24,2 százalékra csökkent.

A megközelítőleg 4,1 millió magyarországi háztartásban közel 3,5 millió előfizetéses televíziós szolgáltatást vesznek igénybe. A fennmaradó 600 ezer háztartás többségében a tető- vagy szobaantennával fogható földfelszíni sugárzású adásokat nézik – ők viszont szintén a digitális tábort erősítik.

Július végére a hagyományos telefonvonalon nyújtott szélessávú xDSL-internetszolgáltatás előfizetéseinek száma 763 ezerre csökkent, miközben a gyorsjelentésben szereplő – legnagyobb – kábelszolgáltatók internet-előfizetéseinek száma 1,180 millióra, az FTTx, vagyis (az épületig, lakásig, irodáig) optikai szálon nyújtott internet szolgáltatás előfizetéseinek száma pedig 573 ezerre emelkedett. A vezetékes szélessávú internet-szolgáltatás előfizetéseinek becsült száma a teljes piacra vonatkozóan 2,776 millióra nőtt.