1000x100 piacvezeto statikus ok2 

2019 végig 4000 állami általános és középiskola, valamint szakképző intézmény kap szupergyors internetet és teljes wifi lefedettséget. A beruházás 31 milliárd forintból valósul meg.

„A digitális átalakulásra való felkészülés az iskolákban kezdődik, a  fejlesztés közvetlenül 1,2 millió diákot és 126 ezer oktatót érint. A kormány célja, hogy olyan tudású diákok kerüljenek ki az iskolákból, akik révén biztosítható Magyarország versenyképessége egy újfajta, digitalizált iparral, mezőgazdasággal, kereskedelemmel működő világban” – mondta Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára a programról szóló tájékoztatón.

Az 500 fő alatti iskolákban legalább 100 Mbit, az 500 fő feletti iskolákban legalább 1 Gigabites sávszélesség lesz elérhető. Ezen túlmenően a program keretében az állami iskolák valamennyi tantermében és iskolai közösségi tereiben wifi hálózat épül ki. A megújult, korszerű rendszer fenntartására, valamint a kiberbiztonságra éves szinten a korábbi összeg nyolcszorosát, mintegy 10,5 milliárd forintot fordít majd a kormány. A fejlesztések tartalmazni fogják a legkorszerűbb központi wifi menedzsment eszközöket, így a hálózat védett lesz az informatikai támadásokkal és a káros tartalmakkal szemben.

Az egyházi fenntartású iskolák esetében két ütemben történik a fejlesztés, amelynek első ütemében 2019 végéig Budapesten és Pest megyében 148 iskola kap wifi hozzáférést.

Egy másik területen az NFM kiterjeszti az Idősügyi Infokommunikációs Modellprogramot. Újabb 480 települést von be a program folytatásába, így novembertől országszerte ötezer 65 év feletti, többségében egyedül élő szépkorú sajátíthatja el az infokommunikációs eszközök használatát. Ehhez 5000 számítógépet, internet-szolgáltatást és az alapfokú digitális kompetenciák elsajátításához szükséges oktatást biztosítanak ingyenesen a résztvevő, otthonukat elhagyni képtelen idősek számára. A teljes program 2018. augusztus végéig 1,2 milliárd forint hazai forrásból valósul meg.