A Média-Kábel-Műhold decemberi számában – sokéves hagyománya folytatásaként – egy összeállítás jelenik meg, amelyben a piac meghatározó szereplői értékelik az idei évet, mondják el, hogy mit várnak 2018-tól.

Íme, egy kis előzetes a több mint harminc szakember véleményéből:

Hatóságunk jövőre is folytatja azt az utat, amelynek célja a magyar fejlődés és a piaci verseny kibontakoztatása, a felhasználói érdekek hatékony képviselete és a média- és hírközlési fogyasztói ismeretek növelése. (Karas Monika, az NMHH elnöke)

A negyedik ipari forradalom és az új üzleti digitális technológiák előretörése alapvetően befolyásolják a vállalatok informatikai piacát. Az uniós Gigabites Társadalom célokhoz igazodva programot dolgozunk ki a szélessávú internetelérés adatátviteli sebességének megfelelő ütemű növelésére. (Solymár Károly Balázs infokommunikációért felelős helyettes államtitkár, NFM)

Magyarországon a digitalizáció folyamata az utóbbi időben láthatóan felgyorsult, ehhez a Digitális Jólét Program keretében hozott intézkedések is hozzájárultak: elkészültek a következő évek digitális fejlesztési irányait meghatározó stratégiák. (Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Program összehangolásáért és megvalósításáért felelős miniszterelnök biztos)

Szerintem a hírközlés és szolgáltatásai területén a technikai haladás és a konvergencia továbbra is töretlen lesz, és az innovációt továbbra is a technológia fejlődése (és nem feltétlenül az előfizetők igénye) fogja előre hajtani. (Kéry Ferenc, a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség elnöke)

Meg kell állítani azt a káros folyamatot, melyben a kishálózatok ellehetetlenülnek és az MKHSZ-nek ez fontos feladata lesz a 2018. évben. (Ökrös Gergely, a Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség elnöke)

A HÉT azon dolgozik, hogy Magyarországon már 2018-ban elérhető legyen mindenki számára a szupergyors internet, és a szolgáltatók FTTH, Docsis 3.1 fejlesztéseinek, valamint az 5G tervezett korai bevezetésének köszönhetően az ország a digitális világ élvonalába kerülhessen. (Kövesi Gabriella, a Hírközlési Érdekegyeztető Tanács elnöke)

(A teljes összeállítás a Média-Kábel-Műhold decemberi számában olvasható.)