Súlyos jogsértés miatt 121 millió forintos hírközlési bírságot szabott ki a UPC-nek az NMHH, míg a Vodafone különböző együttműködési intézkedéseire tekintettel kiemelkedő mértékű, több százmillió forintos bírságcsökkentést kapott az eredeti összegből GVH-tól.

Engedély nélküli szolgáltatásnyújtás miatt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a múlt év végén ismét bírsággal sújtotta a UPC Magyarország Telekommunikációs Kft.-t. A fokozatosság és arányosság elvét is figyelembe véve a 121 millió forintos bírságot a hatóság úgy állapította meg, hogy az a jogsértéssel elért vagyoni előnyt jóval meghaladja. Így a szankció hatékonyan jelzi a piaci szereplőknek, hogy nem éri meg tudatosan eltérni a hírközlési előírásoktól – írja a hatóság közleménye.

Az NMHH a Cegléden megépült hírközlési – internetes, kábeltelevíziós, telefonos – hálózat jogsértő használatbavétele miatt állapította meg a jogsértést. A UPC 2015 szeptemberében annak ellenére kezdte meg a szolgáltatás nyújtását, majd folytatta több mint két éven keresztül, hogy nem tette meg az ehhez szükséges bejelentést.

A Gazdasági Versenyhivatal jelentős mértékben csökkentette a Vodafone Magyarország Mobil Távközlési Zrt.-re kiszabható bírságot, mert a távközlési társaság kiemelkedő mértékű együttműködést mutatott, és egyértelmű lépések megtételét igazolta magatartása megváltoztatására. A rá kiszabott bírság összege (mintegy 200 millió forint) ezért kevesebb, mint a fele annak, amelyre egyébként a bírságközlemény alapján számíthatott volna.

A GVH döntése szerint a Vodafone megtévesztő tájékoztatást nyújtott, amikor 2013-as reklámkampányaiban nem mutatta be a készülékek akciós ára mellett a hűségidő alatt a készülékekhez köthetően befizetendő havidíj többletet, ezért jogsértőnek ítélte a kommunikációt. A Vodafone a jogsértést ugyan nem ismerte el, de együttműködésének jeleként szigorította megfelelési programját a piaci gyakorlaton túlmutatóan; módosította kereskedelmi gyakorlatát és végső soron az érintett készülékértékesítési konstrukciókat is, továbbá felajánlotta az érintett fogyasztói körnek a határozott idejű szerződések ingyenes felbontásának lehetőségét, ezzel jelentősebb pénzügyi terhet is vállalva.