Újabb mérföldkőhöz érkezett a Hír-Közmű projekt: elkészült az Egységes Hírközlési Objektummodell, így az NMHH, illetve a piac egységes szakmai nyelvvel rendelkezik ahhoz, hogy jövőre a fejlesztők kialakíthassák a rendszert.

Az elektronikus hírközlési szolgáltatás nyújtására alkalmas fizikai infrastruktúrák egységes, térinformatikai alapú országos nyilvántartását a Hatóság nemcsak saját tevékenységének támogatására, de a szakmai, társadalmi, uniós és kormányzati igényekre reagálva hozza létre. A szolgáltatóknál a jövőben egyrészt könnyebb lesz a tervezés, az üzemeltetés és az adatszolgáltatás a hálózatok minőségi, téradat szintű nyilvántartása alapján, másrészt olcsóbbakká, egyszerűbbé és gyorsabbá válnak a hatósági eljárások is.

A szolgáltatók és a hálózatüzemeltetők egyik legfontosabb feladata az egységes hírközlési objektummodell szerinti új hálózattervezési és téradat-nyilvántartási filozófia elfogadása és alkalmazása, elsőként az új építésű, később a régebbi hálózataik esetén is.

Miért van szükség a Hír-Közműre? Miért lesz ez jó az embereknek, a szolgáltatóknak? Milyen ütemezésben valósul meg?

(A témáról részletes tájékoztatást adott a Média-Kábel Műholdnak Nemestóthy Zoltán, a Hír-Közmű projekt vezetője. Az interjú a 2018. februári számában olvasható.)