Idén január 1-jétől immár 5 százalékra csökkent az internet áfája. Emellett a Digitális Jólét Program keretében decembertől újabb négy internetszolgáltatónál érhető el a digitális jólét alapcsomag, a kormány pedig kiemelt beruházássá minősítette a magyarországi mobilhálózat-fejlesztéseket.

Az internet-előfizetés áfája két lépésben csökkent, először 2017. január 1-től 27%-ról 18%-ra, 2018. január 1-től 18%-ról 5%-ra. Jelenleg így Magyarországon a legalacsonyabb az internetezés áfa-kulcsának mértéke az Európai Unió tagállamai között. Az áfa-csökkentés első lépésének köszönhetően minden internet előfizetés ára 7-9%-kal csökkent, ami éves szinten 13-15 milliárd forint megtakarítást jelent. Az újabb adócsökkentéssel immár összességében 17-18%-kal olcsóbb az internetezés ára Magyarországon, amivel két év alatt összesen 35-40 milliárd forinttal több maradhat majd a magyar polgárok és vállalkozások zsebében.

Akinek még az áfa-csökkentés után is drága az internet, annak a kedvezményes Digitális Jólét Alapcsomag segíthet belépni a digitális világba. December végén az LRT-COM Szolgáltató Kft., az LRT-KTV Távközlési Szolgáltató Kft., a HWR Telecom Kft. és a Kiskőrös-Menti Kábelnet Kft. írta alá a védjegy használatáról szóló megállapodást, így már 16 magyarországi internetszolgáltatónál vehető igénybe a megfizethető és jó minőségű internet-szolgáltatás.

Szintén a múlt év végén jelent meg az a kormányrendelet, amely a szolgáltatók 4G, 4G+ és 5G szélessávú mobilhálózati infrastruktúra-beruházásait nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásokká nyilvánítja, a még gyorsabb és hatékonyabb munkavégzés érdekében.

Hogyan kezelték a gyakorlatban a szolgáltatók az áfa-csökkentést. A kedvezmény megjelenik-e az előfizetői számlákban?

(Részletes beszámoló a Média-Kábel-Műhold 2018. februári számában.)