2018 januárjától elérhető a Szupergyors Internet Program pályázatainak földrajzi és gazdasági összehangolására alkalmas komplex és naprakész térinformatikai rendszer.

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) vezetésével készült rendszer 2,540 milliárd forint, vissza nem térítendő európai uniós támogatással valósult meg, a Közigazgatás- és Közszolgáltatás- Fejlesztési Operatív Program KÖFOP-2.3.2-VEKOP-15 „Hálózatfejlesztést támogató Monitoring Rendszer (HTMR) létrehozása” című konstrukció keretében.

A Digitális Nemzet Fejlesztési Programról (DNFP) szóló kormányhatározatban foglaltaknak megfelelően alakították ki HTMR-t, amely lehetővé teszi a 30 Mbps sebességű internetkapcsolatot országosan garantáló SZIP pályázatainak hatékony koordinálását. A SZIP jelentős gazdasági súlya, földrajzi kiterjedtsége, a közreműködők magas száma, valamint a megvalósítás több éves időtartama indokolta a műszakilag és logisztikailag komplex technikai rendszer fejlesztését.

A rendszer a pályázatok kiírásától kezdve, a pályázati adatok rögzítésén keresztül, a beérkezett pályázatok értékelését is elérhetővé teszi. A projekt haladását aktuálisan követő adatbázisa, egységes tervezéstámogató rendszere, és egyéb korszerű informatikai megoldásai által, a Szupergyors Internet Program hálózat tervezését és kivitelezését napra készen lehet követni, jegyzőkönyvezni. Az eredmények számtalan hasznos riport formájában lekérhetők, archiválhatók.

A Szupergyors Internet Program utolsó évének elején hol tartanak a pályázat nyertesei a hálózatfejlesztéssel? Milyen programok indulnak a még mindig ellátatlan területek fejlesztésére?

(A részletekről Debreceni Győző projektvezető nyilatkozik a Média-Kábel-Műhold 2018. februári számában.)