Érdemes tudatos és megfontolt döntést hozniuk a digitális kábeltévé-ajánlatokat kapó előfizetőknek, különösen, ha addig analóg módon tévéztek – hívja fel a figyelmet az NMHH.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság azért foglalkozik most a témával, mert a Magyar Telekom április 1-jétől 145 településen több tízezer háztartást érintően megszünteti az analóg kábeltévézés lehetőségét és több digitális tévécsomag-szolgáltatást is kivezet. A szolgáltató a kapcsolódó szerződéseket március végi hatállyal felmondta, az előfizetőknek pedig más, digitális kábeltévé-csomagot, illetve IPTV-szolgáltatást kínál fel. Az előfizetők előtt három fő lehetőség áll, ha továbbra is tévéznének: maradnak az eddigi szolgáltatónál és az ajánlatok közül választva vagy digitális tévézésre, vagy IPTV-zésre váltanak, illetve dönthetnek úgy is, hogy inkább átszerződnek egy versenytárs szolgáltatóhoz, ha van ilyen a lakóhelyükön.

A Telekom tájékoztatója alapján az érintett szolgáltatói területein mindenképp felmondja az előfizetői szerződéseit 2018. március 31-i határidővel. Mivel felmondást a Telekom kezdeményezte, az előfizetőknek akkor sem kell visszafizetniük a kábeltévé-előfizetésre kapott kedvezményeket – pl. a hűségidő miatti díjkedvezményt – ha már nem kívánnak a szolgáltatónál maradni. Ha viszont egy csomagban fizettek elő a kábeltévére és egyéb szolgáltatásra vagy szolgáltatásokra, és a többi csomagelemet megtartják, akkor – a kábeltévé-szerződés felmondása miatt – ez utóbbiak havidíjkedvezménye csökkenhet vagy akár meg is szűnhet.

A piaci trendeket jelzi, hogy a kábelszolgáltatókon keresztül televízió-szolgáltatásra szerződött fogyasztók háromnegyede már digitális kábeltévé- vagy IPTV-előfizetést használ.