var rusia 2018Az izgalmas összecsapások és pazar gólok mellett Ultra HD közvetítés, videóbíró, virtuális valóság, gólvonal-technológia és számos egyéb műszaki innováció teszi még látványosabbá az idei oroszországi futball világbajnokságot.

Már javában tartanak a mérkőzések, így vébé félidejénél a nézők közvetlenül is megtapasztalhatták mindazon újdonságokat, amiket a fejlesztők korábban beígértek.

A Canal Digitaal, az M7 Group holland piacon működő műholdas televíziós platformja UHD-felbontásban közvetíti a labdarúgó-világbajnokság meccseit június 14. és július 15. között valamennyi Canal Digitaal előfizető számára. A külön ez alkalomból létrehozott NPO UHD egy erre a célra elkülönített transzponder közvetíti a keleti 23,5 fokos orbitális pozícióban elhelyezkedő ASTRA műholdról. A világbajnokság UHD-közvetítését a holland NPO és NOS közszolgálati műsorszolgáltatók kezdeményezték, akik még jobb élményt kívántak biztosítani a focirajongók számára.

A BBC is bejelentette, hogy 29 élő meccset 4K HDR minőségben közvetít a BBC One csatornán, az iPlayer alkalmazáson keresztül. A szolgáltatás egyelőre tesztjelleggel indult el: Magyarországon még nem elérhető, és a csatorna az Egyesült Királyság területén is csak korlátozott számú nézőnek, a bejelentkezés sorrendje szerint biztosítja a 4K HDR tartalmakat.

Ugyanakkor a Telenor MyTV-n bárki regisztráció nélkül, díjmentesen követheti a futball-világbajnokság élő közvetítéseit, ugyanis az M4 Sport tévécsatorna a Telenor online tévészolgáltatásában a díjmentes Start csomag részét képezi. Ez bármely hazai mobilszolgáltató ügyfeleinek hűség nélkül elérhető, a telenorosoknak azonban könnyítést jelent, hogy a szolgáltatás által generált adatforgalom belföldön nem csökkenti az adatkeretüket.

A további technológiai újdonságok között szerepel még a játékvezetők dolgát megkönnyítő videóbíró, a karjukon viselt okos óra, a gólvonal-technológia (GLT: goal line technology), a virtuális valóság alkalmazása, a játékosok teljesítményét követő elektronikai rendszer és sok egyéb.

(További részletek a Média-Kábel-Műhold július-augusztusi számában.)