MI Koalicio alapitotagok webOktóber elején megalakult az informatikai cégeket és szakmai műhelyeket tömörítő Mesterséges Intelligencia Koalíció. A háromnapos Infotér konferencián a Digitális Jólét Program szakmai vezetője, Gál András Levente elmondta: a mintegy 70 magyar és nemzetközi céget, egyetemet, tudományos műhelyt, szakmai- és közigazgatási szervezetet magába foglaló tömörülés célja, hogy Magyarország Európa élvonalába kerüljön, fontos tagjává válva a nemzetközi mesterséges intelligencia közösségnek.

Az MI Koalíció alapítóinak szándéka, hogy közösen határozzák meg a mesterséges intelligencia hazai fejlesztésének irányát és kereteit. A koalíció részt vesz Magyarország MI stratégiájának kialakításában, illetve az MI elterjedésével összefüggő társadalmi és gazdasági hatások elemzésében.

Jakab Roland, a Mesterséges Intelligencia Koalíció felkért elnöke, az Ericsson regionális igazgatója kifejtette: „Az innováció vezérelte fejlődésnek hullámai vannak, melyek megváltoztatják a világunkat. Fontos, hogy ezen a változásokat irányításában a piac, a tudomány és az állam képviselői együtt gondolkodjanak. A mesterséges intelligencia generálta szakmai, jogi és tudományos kérdésekre csak az érintettek folyamatos párbeszéde által születhet válasz.”

A Mesterséges Intelligencia Koalíción belül hamarosan munkacsoportokat hoznak létre.