A közmédia több mint 90 milliárd, a szakhatóság pedig közel 35 milliárd forintból gazdálkodhat 2019-ben.

Az Országgyűlés Költségvetési bizottsága október 9-i ülésén megszavazta az NMHH és a közmédia jövő évi költségvetésének tervezetét, amelyet e testületnek kell a parlament plénuma elé terjesztenie.

Az MTI által ismertetett tervezet szerint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 34,6 milliárd, annak médiatanácsa 199 millió forinttal gazdálkodhatna 2019-ben. Az utóbbi kezelésében lévő előirányzatokra 1,8, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) költségeire pedig 92,7 milliárd forint szerepel a nyolc képviselő által három ellenében megszavazott előterjesztésben.

Az ülésen az NMHH vezetői elmondták: a hatóság bevételeinek 78 százaléka, azaz 20,4 milliárd forint közhatalmi bevétel, jellemzően frekvenciadíj, 6,7 milliárd forint pedig olyan áfa, amit egyből be is fizetnek a költségvetésnek. A költségek között 9,5 milliárdos személyi, 12 milliárdos dologi kiadást említettek, valamint az MTVA műsorszórásához nyújtott 8,4 milliárdos juttatást. Tájékoztatásuk szerint a központi költségvetés 73 milliárd forintot juttatna jövőre közszolgálati hozzájárulásként az MTVA-nak, amelynek saját bevétele körülbelül 9 milliárd forint, ezen belül 7-7,5 milliárd reklámokból származik.