Amellett, hogy egyre többen és többet mobilinterneteznek, a Telenor tapasztalatai szerint az emberek egyre tudatosabban választanak okostelefont is: egyre pontosabban tudják, hogy milyen funkciók fontosak számukra egy készülékben.

Az ár mellett az akkumulátor kapacitása, a kamera, a processzor és a kijelző a legfőbb tényezők a választásban, a karácsonyi időszakban pedig a csúcskategóriás telefonok felé is szívesebben kacsingatnak a vásárlók.

A Telenor rendszeres internethasználók körében készült kutatása szerint azon felhasználók kétharmada, akik havidíjas előfizetéssel rendelkeznek és készülékvásárlást is terveznek, a szolgáltatójuknál tervezik azt megtenni. Ennek legfőbb oka a kedvező ár, a megfelelő garanciális feltételek, valamint a részletvétel lehetősége – ez utóbbi az alsó-középkategóriás típusok vásárlásakor kevésbé jellemző választás a Telenor eladási adatai alapján.

A kutatás szerint a vásárlók gyakran tájékozódnak a készülékvásárlás előtt az interneten, ár-összehasonlító oldalakon, illetve akár készülékteszteket és -értékeléseket is elolvasnak, így már egyre tájékozottabbak a készüléktulajdonságokat illetően.

A karácsonyi időszakban jellemzően többen kötnek készülékbiztosítást is, valamint a tartozékok is kelendőbbek. Az okostelefonos kiegészítők között a legnépszerűbbek a készülékek megfelelő védelmét szolgáló tokok és kijelzővédő fóliák, valamint a memóriakártyák és a fülhallgatók. Az egyéb termékek között népszerűek például a fitneszpántok, ugyanakkor a telefonnal használható VR-szemüvegek népszerűsége már lecsengeni látszik.