Több mint 430 millió forintból újabb két Hajdú-Bihar megyei településen, Hajdúhadházon és a szomszédos Bocskaikertben épült ki a szélessávú internet hálózat.

Az átadáson Kara Ákos, az Innovációs és Technológiai Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára elmondta: a Szupergyors Internet Programban ezúttal 3750 háztartás számára építették ki a hálózatot. A fejlesztést végző Eurocable az új internetes végpontokat immár a SZIP 2.0 program által is előnyben részesített optikai hálózati technológiával építette ki. Az új program célkitűzése, hogy másodpercenként legalább 100 megabit sávszélességű, lehetőleg gigabit-képes, elsősorban optikai hálózatok épüljenek, amelyek az unió digitális menetrendjében megfogalmazott stratégiai céloknak is megfelelnek.

A SZIP 2015-ös indulása óta 2018 végéig 500 ezer új végpontot alakítottak ki, így az országban jelenleg már 2,8 millió háztartásban érhető el a szélessávú vezetékes internet. A szupergyors internet programra 150 milliárd forintot fordít a kormány, ebből 56 milliárd forint az uniós forrás. A program keretében az ország valamennyi pontjára eljuttatják a szélessávú internet hálózatot. Hajdú-Bihar megyében eddig csaknem 3,8 milliárd forintból több mint 30 ezer háztartásban építették ki a végpontokat – közölte Kara Ákos.