Az elmúlt esztendő negyedik negyedévében a teljes népesség naponta átlagosan 4 óra 53 percet töltött a tévékészülékek előtt: 3 perccel kevesebbet, mint egy évvel korábban.

A Nielsen Közönségmérés adatai alapján a csökkenés a 18-49 éves korosztályban volt leginkább jellemző, ahol egy fő 8 perccel kevesebbet tévézett egy átlagos napon. Ezzel szemben a fiatalabbak, vagyis a 4-17 évesek tévénézési ideje 1 perccel, míg az 50 felettieké 3 perccel nőtt 2017 ugyanezen időszakához képest.

A 18 évnél idősebbek korcsoportjában a tévénézési idő eltérő módon alakult az internethasználat intenzitásának függvényében. Akik jellemzően nem használnak internetet, naponta átlagosan 7 óra 27 percet tévéztek, ami 16 perccel több, mint egy évvel korábban, átlagéletkoruk pedig 62 év volt 2018 negyedik negyedévében. A naponta legfeljebb 1 órát internetező felnőttek 5 óra 38 percet töltöttek a képernyők előtt egy átlagos napon, ez viszont már 4 perccel kevesebb, mint a tavalyi adat. Akik 1-2 órát minden nap eltöltenek a világhálón, naponta átlagosan 4 óra 24 percet fordítottak tévénézésre: immár 13 perccel csökkentve a tavaly mért tévénézési idejüket.

A legintenzívebb internet-felhasználók, akik saját bevallásuk szerint naponta akár 3 óránál is többet böngésznek a neten, legalább ugyanennyi időt a képernyők előtt is eltöltöttek: 3 óra 52 perc volt a napi átlagos tévénézési idejük, ami 1 órával (61 perccel) kevesebb, mint a 4 évnél idősebb, teljes lakosság átlaga, ugyanakkor pontosan megegyezik a tavaly mért értékkel.

(További részletek a Média-Kábel-Műhold 2019. márciusi számában.)