A 2015-ben indult Szupergyors Internet Program keretében 3 év alatt 500 ezer háztartás számára épült ki a szélessávú internetezés lehetősége. Tavaly több esetben is módosították a támogatási szerződést, így változott a beruházások – eredetileg 2018 végére vállalt – határideje.

A 150 milliárd forint értékű (melyből 56 milliárd EU-s forrás) fejlesztés során már az első szakaszban kiépített hálózat is több helyen meghaladja a SZIP célkitűzésében szerepelő legalább 30 megabit per szekundumot. Az idén elindított második fázis, a SZIP 2.0 során elsősorban az optikai hálózatok fejlesztésére fókuszálnak, a cél azonban már nem a 30, hanem a legalább 100 Mbs sávszélesség kiépítése. Az a cél, hogy 2025-ig mindenhol legalább 100 megabit per szekundumra nőjön az internet sávszélessége.

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség tájékoztatása szerint azt tapasztalták, hogy a gyors eredmények érdekében korábban rövid határidőket szabtak, emiatt néhány esetben nem akadt vállalkozó a kivitelezésre. Több alkalommal kezdeményeztek ellenőrzési eljárást is, összesen 17 cégnél találtak hibát, de ezek mindegyike javítható.

A szolgáltatók tájékoztatása szerint  határidő-módosításokat elsősorban az iparágban jelentkező erőforráshiány, valamint a sok esetben lassabban működő külső folyamatok (pl. tervezés és ahhoz kapcsolódó engedélyezési folyamatok, áramszolgáltatói oszlopsorok igénybevételének kihívásai) tették szükségessé. Több járás esetében a fejlesztések kiépítésének határideje 2020-ra változott – ami lényegében megegyezik az EU Digitális Menetrendjében szereplő eredeti céldátummal.

(További részletek a Média-Kábel-Műhold 2019. áprilisi számában.)