Palko1Megalapításának második évfordulója alkalmából az 5G Koalíció (5GK) szakmai konferenciával és kiállítással egybekötött plenáris ülést tartott június 18-án.

A rendezvényen áttekintették az elmúlt két év eredményeit, a közeljövő teendőit, a résztvevők megismerkedhettek a legújabb trendekkel és kihívásokkal. A konferencia célja volt, hogy ismeretterjesztés keretében a szélesebb közvéleménnyel is megismertesse az 5G technológiát, felhasználási lehetőségeit és társadalmi-gazdasági hasznosságát.

Az államnak szerepet kell vállalnia az 5G hálózatok infrastruktúrájának kiépítésében - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter bevezető előadásában. Kiemelte: az 5G a mobilhálózatok legújabb generációja, jelentőségében messze túlmutat a távközlésen, a technológia katalizátora számos innovatív területnek. Ide tartoznak az IoT alkalmazások, vagy az autonóm járművek, a lehetőségeknek jelenleg csak egy részét ismerjük - mutatott rá.

Bancsics Ferenc, a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója, a koalíció hálózatfejlesztési munkacsoportjának vezetője beszámolt arról, hogy a 700 MHz-es, a 2100 MHz-es, a 2600 MHz-es és a 3600 MHz-es frekvenciasávokban összesen több mint 600 MHz-nyi frekvenciát fognak értékesíteni ebben az évben.

Mácz Ákos, az 5GK szakmai vezetője elmondta: a két éve megalakult 5GK öt munkacsoportjában 155 szakember vesz részt. A tagszervezetek száma a megalakulása óta 73-ra emelkedett.

(További részletek a Média-Kábel-Műhold 2019. július-augusztusi számában.)