Továbbra is ingyenesen elvégezhetők a Vodafone Alapítvány digitális kompetenciafejlesztő e-learning képzései, melyek a szülők és a tanárok digitális térben való eligazodását segítik – erre nagy szükség van most, az iskolák újbóli bezárása, a távoktatásra való átállás alatt.

A digitális oktatás rengeteg kihívást okozott a pedagógusok számára – az ő munkájukat kívánja segíteni a Vodafone Alapítvány tavaly márciusban indított, digitális kompetenciafejlesztő e-learning továbbképzése. A kurzus a digitális pedagógia alapjaitól indulva vezeti a pedagógusokat a tanteremben és azon kívül alkalmazható digitális felületek és módszerek használatában, gyakorlati alkalmazásában. Az E-skola oldalon elérhető „IKT eszközök a tanórán” elnevezésű képzés segítő kezet nyújt a digitális átállásban, számos digitális felületet bemutat, használatukat videókkal segíti, valamint a tanórákba való beépíthetőségre is ad számos jó példát. A képzést a Vodafone Magyarország Alapítvány akkreditáltatta, így a tanítók és tanárok számára tanúsítvánnyal és 30 kredit ponttal zárul. Az e-learning kurzust a járvány kezdetén a Vodafone Alapítvány díjmentesen tette elérhetővé a tanárok számára. Március közepe óta több mint 1300 pedagógus jelentkezett a képzésre, a visszajelzések pedig rendkívül pozitívak: a képzést elvégzett tanárok szerint a kurzus felhasználóbarát, lényegretörő, pontos és gyakorlatias, segítségével hosszú távon alkalmazható tudással, gyakorlatokkal tudták gyarapítani ismereteiket.

„A képzés nagy előnye, hogy olyan gyakorlati ötleteket, tippeket ad a pedagógusoknak, melyek a mindennapi oktató-nevelő munkához nyújtanak segítséget. Fontosnak tartom az élményalapú oktatást, ezt remekül segíti a képzés anyaga, felépítése, melyben mind a kezdő, mind pedig a haladó szinten lévő pedagógusok megtalálják a megfelelő segítséget.”– mondta el Éder Márta, digitális pedagógia szakértő és a Digitális Iskola Programban résztvevő tapolcai Bárdos Lajos Általános Iskola tanítója, aki maga is részt vett a tananyag fejlesztésében.

A szülőknek szóló e-learning kurzus, a Netszülő pedig két korcsoportra optimalizált, szakemberek segítségével kidolgozott képzései rövid, interaktív modulokon keresztül nyújtanak segítséget a szülőknek a digitális neveléssel kapcsolatos kérdések megválaszolásában.

A Vodafone Magyarország Alapítvány az előbbiek mellett február elején, a biztonságos internet világnapja alkalmából bejelentette, hogy gyerekeknek szóló biztonságos internet-használati e-learninggel bővítik online elvégezhető képzéseik körét. A kurzus nemcsak az online világ veszélyeit fogja bemutatni, hanem digitális szakértők, gyermekpszichológusok bevonásával megoldást is kínál azokra: a gyerekek megismerhetik a közösségi média felelős használatát, a megfelelő adatvédelmi beállításokat, a tudatos internethasználatot. A tervek szerint a különböző, biztonságos internethasználattal kapcsolatos témák három korcsoportra bontva lesznek elérhetők.