Növekszik-e a minket érő elektromágneses sugárzás mennyisége az 5G technológia bevezetésével? Hatással van-e ez a sugárzás az egészségünkre? Milyen kockázati tényezőket érdemes kutatni és monitorozni a jövőben? Egyebek mellett ezekkel a kérdésekkel foglalkozik az MTA állásfoglalása.

Az ötödik generációs (5G) telekommunikációs rendszerek bevezetésének lehetséges egészségügyi vonatkozásai a lakosság és a szakemberek körében számos kérdést vetnek fel. Másfél évvel ezelőtt egy civil kezdeményezés (Százak Tanácsa) kérte a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalását a témával kapcsolatban. Az Akadémia létrehozott egy ad hoc munkabizottságot, melynek tagjai áttekintették az 5G technológia bevezetésével összefüggő kérdéseket, a nemzetközi gyakorlatot, a szabályozásokat, a tudományos és kutatási eredményeket, valamint a közvéleményt foglalkoztató kérdéseket.

A tanulmány egyebek közt leszögezi, hogy a médiában, illetve a közösségi platformokon terjedő információk rendkívüli módon befolyásolják a lakosság 5G technológiával kapcsolatos véleményét. Például a koronavírus és az 5G összefüggésében a WHO és az EU is kénytelen volt tisztázó információt közzétenni a honlapjain, hogy megakadályozza a téves információk terjedését.

(További részletek a Média-Kábel-Műhold 2021. májusi számában.)