Űrbázisú mobilhálózat kiépítésén dolgozik a Vodafone az AST SpaceMobile-lal közösen, amely 2023-tól az afrikai, később pedig az európai kontinensen valósulhat meg. A két szolgáltató azzal a céllal lépett partnerségre, hogy forradalmasítsa a mobilhálózatot az egyenlítői régiókban. A fejlesztésnek köszönhetően összesen 1,6 milliárd felhasználó számára válnak elérhetővé a Vodafone mobilszolgáltatásai az afrikai kontinensen.

A Vodafone és az AST SpaceMobile megoldása hatalmas előrelépés mind a digitalizáció, mind távközlés területén. Az új megoldásnak köszönhetően olyan térségekben válik elérhetővé a kommunikáció, ahol korábban ez elképzelhetetlen volt. A lefedettségi lyukak betömésével lehetővé teszi a zökkenőmentes barangolást az egész világon, valamint az egymással való kommunikációt ritkán lakott területeken, akár sivatagokban is.

Az AST SpaceMobile által szabadalmaztatott mobilhálózat lesz az első olyan űrbázisú szolgáltatás, amely lehetőség biztosít a szinte teljes egészében késleltetésmentes kommunikációra – akár több tízezer kilométerre egymástól – mindezt átlagos, nem okosfunkciókkal ellátott telefonokkal is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az érintett térségben az űrhálózat akár 4G és 5G szintű kapcsolatot tud biztosítani csúcskategóriás készülékek nélkül.

„Az űrbázisú mobilhálózat nem csak technológiailag, de financiálisan is áttörést jelent, hiszen megfizethető mobilkapcsolatot tud majd biztosítani több milliárd felhasználó számára – akár internethozzáférés nélkül. Rengeteg olyan térség van a világon, amely földrajzi elhelyezkedésénél fogva csak műholdas távközlést tesz lehetővé. Azonban a hagyományos műholdas rendszerek használata drága, speciális műholdas telefonokat és földi antennarendszereket igényel, a fenntartása pedig többszöröse az űrbázisú technológiának, amihez csupán a zsebünkben lapuló mobilra van szükség. Az űrhálózat másik nagy előnye, hogy nem csak a mindennapokban teszi lehetővé az azonnali és gördülékeny kommunikációt, de technológiájánál fogva krízishelyzetben, természeti vagy humanitárius katasztrófa esetén is képes megbízhatóan biztosítani a hálózati lefedettséget” – mondta el a fejlesztés kapcsán Dobó Mátyás, a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese.