Kétütemű motor?

Korszakváltás valósul meg a magyar televíziózásban az idén, jóllehet ezt közvetlenül a háztartásoknak csak alig egynegyede fogja érzékelni. Azok, akiknél az analóg földfelszíni sugárzás kétlépcsős lekapcsolásának nyomán elsötétülne a képernyő. Nekik – állami támogatással – tizenkét kábeltársaság is segíthet a váltásban és a választásban.

A földi digitális átállás Magyarországon két ütemben valósul meg. Július 31-én átlósan, az Alföld és a Dunántúl jelentős részén, a Békés megyei Battonyától az osztrák határ melletti Nemesmedvesig (a térképen sárgával jelölt területeken), majd október 31-én a többi területen, az észak-keleti országrészben, Baranyában és a Duna alsó folyása mentén (a barnával jelzett térségekben) szűnik meg az analóg sugárzás. Az átállást az egész országban sikeresen végre lehet hajtani – jelentette ki Aranyosné dr. Börcs Janka, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság főigazgatója a „Világvége helyett új világ” címmel március közepén rendezett szakmai konferencián. Optimizmusát arra alapozta, hogy az országos programot megelőzően, tavaly év végén Barcson és Sopronban – tesztjelleggel – zökkenőmentesen sikerült végrehajtani az átállást. Ennek nyomán a televíziózásban Barcs lett Magyarország első digitális városa.

Technika és kampány

A technológiai váltást viszonylag egyszerűen – bár kétségtelenül komoly beruházások és műszaki fejlesztések nyomán – az adótornyok áthangolásával megoldja az Antenna Hungária. Piller András, a társaság vezérigazgatója elmondta, hogy mára nagyrészt kiépült az országos digitális televíziós hálózat, 65 telephellyel. A három multiplex közül a közszolgálati csatornákat sugárzó „A“ jelű lefedettsége 98,5 százalékos, de még az eredetileg mobiltévére szánt „B“ multiplexé is 89,8 százalék. A nagyvárosokban és környékén túlnyomórészt beltéri antennával is lehetséges a vétel. A kérdés ezek után csupán az, hogy a tévénéző társadalom felkészült-e, illetve az analóg lekapcsolásig felkészíthető-e a váltásra.

A kommunikációs kampány már elkezdődött, aminek egyik fő alapelve a platformsemlegesség – hangsúlyozta Kovács Endre, az NMHH főosztályvezetője. Elmondta, hogy a földi digitális átállásban leginkább érintett háztartások aránya két év alatt kétharmadára, vagyis a 2010 évi 16 százalékról 2012 végéig 11 százalékra csökkent. A négymillió magyar háztartásból 416 ezerben néznek csak analóg földfelszíni adásokat, további 103 ezer háztartás másodlagosan érintett, mert valamilyen előfizetéses csomag mellett, otthon vagy akár a nyaralójukban második platformként használnak hagyományos antennát. Ezáltal ők nyilván tájékozottabbak a későbbi lehetőségekről is.

A rászoruló háztartások kétféle lehetőség közül választhatnak. Vagy megmaradnak az ingyenes – de már digitális – vétel mellett, vagy pedig valamelyik szolgáltató erre kidolgozott díjcsomagját veszik igénybe. A második esetben az NMHH által nyilvántartásba vett szolgáltatók ajánlatából választhatnak a jogosultak. A támogatott digitális átállási folyamatban részt venni kívánó társaságoknak február 28-ig kellett kialakítaniuk a megfelelő díjcsomagot, és bejegyeztetni magukat az NMHH-nál. A gerincadókhoz igazodó hat körzetben összesen 14 társaság vehet részt...

Galvács László

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2013. áprilisi számában olvasható.)