2013. október 31-én, csütörtökön 12.30-kor Magyarország egész területén leállt a földfelszíni analóg televíziós műsorszórás. Vagy másképpen: megvalósult a földi digitális átállás.

Európai viszonylatban is az egyik leggördülékenyebb átállást valósította meg Magyarország. A kétlépcsős folyamatban először július 31-én hazánk középső 14 megyéjében történt meg a váltás, majd október végén az ország északnyugati és délkeleti területein is átállították az adókat – és remélhetőleg a vevőkészülékeket is – a korszerű digitális technológiára.

Amint az előre sejthető volt, az átállás mindvégig elsősorban technikai jellegű maradt, azaz „házon belül” valósult meg. Kétféle nézőpontból is. Egyfelől a nézők többsége megmaradt a korábbi platformjánál, vagyis aki eddig antennával tévézett, az továbbra is ezt használja, csak kiegészítette set-top-boxszal (önerőből vagy támogatással). Másfelől – és az előbbiekből következően – az immár ingyenes és fizetős szolgáltatást nyújtó Antenna Hungária ügyfélköre összességében alig változott. (Tiszta a képlet: ha otthon kicserélem villanykörtét energiatakarékos izzóra, attól még nem kell áramszolgáltatót is váltanom.)

A kábeles, műholdas és IPTV szolgáltatók ügyfélköre a földi digitális átállás nyomán lényegesen nem változott, a Nielsen adati szerint valamelyest emelkedett. Az Antenna Hungária – kettős szerepkörében – kétféle adatot is képes prezentálni. A MinDig TV Extra a negyedik legnagyobb hazai előfizetéses szolgáltatásként már közel 130 ezer előfizetővel rendelkezik (ez kimutatható). A legfrissebb értékesítési mutatók alapján az átállásban érintett háztartások az elmúlt hét hónap során (március-szeptember között) több mint 350 ezer DVB-T MPEG-4 dekódert vásároltak a hazai kiskereskedelmi forgalomban. (Ez viszont még nem bizonyíték arra, az ingyenes szolgáltatás vételére használják.) Emellett az NMHH támogatási programja keretében kb. 140 ezer rászorult háztartás kapott dekódert az ingyenes DVB-T sugárzás vételére, és további kb. 10 ezer MinDig TV Extra új előfizető lehet a támogatási program keretében.

A digitális átállás technikai megvalósítása az AH feladata volt, az NMHH főként a tájékoztatásról és a támogatásról gondoskodott, hogy a váltást követően senki ne maradjon tévéadás nélkül.

Az országos digitális átállás program során a Hatóság felmérői összesen 482 ezer rászoruló háztartást kerestek fel, közülük 145 ezren igényelték az állami segítséget. 10 500 háztartásban a támogatott előfizetéses csomagot választották, számukra a szolgáltató (10 ezernél az Antenna Hungária) biztosította a szükséges eszközöket.

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2013. novemberi számában olvasható.)