Innovációs hatások az audiovizuális iparban

A szellemi tulajdonnak szentelt idei világnap alkalmából európai uniós és olaszországi illetékes szervezetek és műsorgyártók képviselői vettek részt azon a nagyszabású konferencián, amelyet május 16-án Rómában tartottak.

A konferencia a digitális innovációnak az audiovizuális iparra gyakorolt pozitív és negatív hatásait vette górcső alá. Ennek a hatásvizsgálatnak a résztvevők szerint azért van kiemelt jelentősége, mert a gazdasági és pénzügyi válság ellenére a kulturális és kreatív ágazatok jövedelmet termeltek, biztosították az innováció révén a munkahelyteremtést. Mindezt jól mutatja az a tény, hogy jelenleg Európában a szellemi tulajdon 30 százalékban meghatározza a gazdaság fejlődését, és biztosítja a lakosság 28 százalékának a foglalkoztatását.

A technológiai innováció számos kreatív vállalat létrehozását tette lehetővé, ugyanakkor nagy kihívást jelent az audiovizuális iparnak, mivel termékeiből az internetes kalózkodók illegális nyereségre tesznek szert. Beszédes adat, hogy Olaszországban például 2016-ban, miközben a kulturális és kreatív ipar 50 milliárd eurós bevételt termelt, az illegális streamingek és letöltések 500 millió eurót vontak ki az audiovizuális iparból...

Békés Sándor

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2017. július-augusztusi számában olvasható.)