Az USA-ban csakúgy, mint a világ többi részein, a hagyományos televízió válsága nem kímélte a helyi tévécsatornákat sem. Lassú nézőszám-csökkenés, a fiatalok elfordulása a tévétől – ezek a stagnálás főbb jellemzői.

Azonban a tekintélyes Knight Foundation legkiválóbb kutatói által áprilisban 357 amerikai helyi tévé részvételével elkészített részletes tanulmány alapvető következtetése szerint a helyi és körzeti tévék aduászai a nézőkhöz való földrajzi közelség és az új felhasználói szokásokhoz való alkalmazkodás, amelyek kiaknázásával igazi fénykorukat élhetik a helyi televíziók.

A tanulmány leszögezi, hogy a helyi és körzeti tévék nézőire alapozó amerikai regionális TV-k nemcsak új alapokra helyezhetik kapcsolatukat a nézőkkel, hanem a közösségi alkalmazások segítségével növelhetik azok elkötelezettségét a helyi tévék iránt. Jelenleg bővül a különböző ágazati közösségeket megszólító tévécsatornák száma, legyen szó akár egy város vagy egy lakónegyed közösségéről. A helyi tévék igazi alternatív hangot képviselnek az amerikai információs piacon, amelynek megszólaltatói már egy egész innovációs stratégiát dolgoztak ki a hírekre éhes amerikaiak tízmillióinak a megszólítására...

Békés Sándor

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2018. májusi számában olvasható.)