Eszköz helyett tartalom

Feltérképezni a magyar társadalom internetes eszközellátottságát, illetve friss áttekintést adni a tévés tartalmak interneten keresztül történő fogyasztásáról – ez volt a célja Nielsen Közönségmérés évente ismétlődő, idén tavasszal végzett TV Plusz kutatásának.

A Nielsen által végzett kutatások alapján egyre szembetűnőbb, hogy inkább a tartalom kerül előtérbe az eszközzel szemben. Napjainkban az internet segítségével gyorsan és egyszerűen tudunk megosztani információt és tartalmat, az infokommunikációs eszközök rohamos fejlődésével és terjedésével pedig ezek a tartalmak pillanatok alatt megtekinthetővé válnak. Minden szolgáltatónak az a célja, hogy tartalmával a leghatékonyabban érje el a közönséget, a célcsoportot, ezért szolgáltatását és a megosztani kívánt tartalmát folyamatosan fejleszti, a technológiai trendekhez igazítja, figyelembe véve a piac többi szereplőjét és az internet által kínált lehetőségeket. Az online alapú tartalmak hatékonysága nagyban függ a fogyasztók eszközellátottságától, szokásaitól és demográfiai jellemzőitől.

Az internetezés során még mindig hangsúlyos szerepet kapnak a mobileszközök, bár ezek használatában korosztályonként jelentős eltérések vannak – különösen az okostelefon esetében. Az interneten keresztüli tévés tartalomfogyasztás egyelőre nem tartozik a mindennapok gyakorlatához a teljes lakosság körében, de amennyiben előfordul, jellemzően a nagyobb képernyőt – asztali számítógépet vagy laptopot – preferálják a nézők.

Az utóbbi években egyre inkább elterjedtek az OTT szolgáltatások (internet alapú alternatív tartalomfogyasztási lehetőségek), amelyek fogyasztása már nem kötődik egyértelműen a tévékészülékhez, hiszen már bármilyen internethez csatlakoztatott eszközön (például laptopon, táblagépen vagy akár okostelefonon) nézhetünk tévés tartalmat. Ugyanakkor az OTT szolgáltatás még mindig új fogalom a magyar fogyasztók többsége számára, egyelőre még kevesen próbálták ki illetve használják a mindennapjaikban.

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2018. októberi számában olvasható.)