A svájci köztévé kezdeményezése

A médiát ma sújtó bizalmi válság és az álhírek rengetege egyre erősebben táplálja a közösségi portálok által sokszor felszított félretájékoztatást, így az audiovizuális média által közölt hírek hitelessége iránt is kétségek támadnak világszerte. Ebben a helyzetben különösen érzékeny helyzetbe került az SRG SSR svájci közszolgálati rádió- és tévétársasággal együtt az annak részét képező RTS (Radio Télévision Suisse) francia nyelvű szolgáltató is, hiszen idén tavasszal népszavazást is tartottak Svájcban az előfizetői díjak eltörléséről.

A „No Billag” nevű népszavazáson végül a svájciak 71 százaléka támogatta a közszolgálati média működéséhez szükséges előfizetési díj fenntartását. A svájci közszolgálati rádió és TV nem maradt érzéketlen az eseményekre, és az RTS szeptembertől útjára bocsátotta igen érdekes kezdeményezését, Info Verso címmel. Ez a projekt azt a célt szolgálja Christophe Chaudet, az RTS hírigazgatója szerint, hogy egy új, több platformon elérhető műsorral jóval nagyobb legyen a hírgyártás átláthatósága, illetve megvalósuljon az állandó párbeszéd az RTS nézőivel. Egyfajta háttérműsorról van szó, amelyben a svájci köztévé és -rádió megvilágítja nézői és hallgatói előtt, hogy kik és hogyan készítik a hírműsorokat, milyen szerkesztői irányvonalat követnek, és egyáltalán: milyenek az RTS hétköznapjai.

Magali Philip, az RTS hírszerkesztőségének közösségi média-felelőse így foglalta össze az Info Verso lényegét: „A közösségi platformok széles lehetőségeket kínálnak a hírgyártó elefántcsonttornyunkból való kilépésre, és arra, hogy ezeken a helyeken megtaláljuk a legfiatalabb nézőinket is. Svájcban kevesebb álhír jelenik meg, mint Európa más országaiban, de néha mégis azzal vádolnak bennünket, hogy befolyásolni akarjuk a nézőket a hírekkel. Remélem az Info Verso is hozzájárul ahhoz, hogy a nézőink lássák: hiteles, az állampolgárok rendelkezésére álló hírforrás vagyunk”.

Békés Sándor

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2018. októberi számában olvasható.)