FARM2021 Zsolti Jolly MKM 1000x100

Március 20. körül adta hírül a Reuters és a lapok többsége, miszerint az Európai Bizottság kérésére elsőként a Netflix vállalta, hogy csökkenti streamelt videóinak a minőségét kontinensünkön az internetforgalom túlterhelésének az elkerüléséért. Az Európai Bizottság ugyanis kifejezte aggodalmát amiatt, hogy a koronavírus-járvány leküzdésére foganatosított európai lakossági karantén ideje alatt sok otthonmaradó néző akar nagy felbontású videót nézni, miközben a dolgozók tekintélyes része szintén az internethálózat leterhelésével végzi távolról a munkáját. Továbbá az internetes játékokon csüngők száma is megemelkedett.

Thierry Breton, az Európai Unió belsőpiaci biztosa címezte az említett felhívást a streaming platformokhoz és a távközlési szolgáltatókhoz, de ugyanakkor hangsúlyozta a felhasználók felelősségét is az internet zavartalan működésének a fenntartásában a karantén ideje alatt. A felhívás nyomán a Netflix után a You Tube, az Amazon, a Disney+ és a Facebook is vállalta, hogy csökkenti videóinak bitrátáját a hálózati túlterheltség csökkentéséért.

A koronavírus-járvány alatti karantén már március közepén komoly internetes adatforgalmi csúcsteljesítményeket produkált. A francia Les Echos című lap idézte a világ legnagyobb szerverközpontjának tartott frankfurti DE-CIX március 9-ei adatforgalmát, ami elérte a 9,1 Tb/s teljesítményt. A DE-CIX illetékesei szerint ez világcsúcsot jelent, ugyanis másodpercenként 2 millió HD felbontású videót, illetve 2 milliárd A4-es oldalt – vagy 200 kilométer magas papírköteget – elérő adatmennyiség egyidejű továbbításának felel meg. Thomas King, a frankfurti központ technológiai igazgatója a csúcsteljesítményt a koronavírus-járvány miatt bevezetett karantén számlájára írta, kihangsúlyozva, hogy az európai országok könnyen túlléphetik ezt az adatforgalmi rekordot. A Les Echos utalt rá, hogy Olaszországban az iskolabezárást követően az adatforgalom 70 százalékkal emelkedett a Telecom Italia adatai szerint. Világméretekben az Akamai az utóbbi két hónapban 29 százalékos internetes forgalomnövekedésről számolt be.

A fentiek ellenére Thomas King nyilatkozatban biztosította az európai közvéleményt arról, hogy a világ legnagyobb internetes csomópontja állni fogja a sarat a rázúduló adatmennyiség súlya alatt is. Ilyen garanciák érkeztek a nagy európai távközlési cégektől is, amelyek közül King a Deutsche Telekomot nevesítette.

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2020. áprilisi számában olvasható.)