Az időeltolásos (time-shifting) tévézés lehetősége biztosítja, hogy a tévénézők elszakadjanak a csatornák fix műsorrendjétől, sőt a digitális videórögzítő egy új dimenziót, az időt viszi be a fogyasztói döntésekbe. Nem csupán azt tudjuk eldönteni, hogy mit és mely csatornán nézzünk, hanem azt is, hogy mikor. Így a műsorszolgáltatók nemcsak a párhuzamosan futó műsorokkal versenyeznek, hanem alapvetően bármilyen más műsorral, amit valaha sugároztak.

Az időben eltolt, ún. késleltetett televíziónézés (time-shifted viewing) nem egészen új jelenség. Az otthoni műsorrögzítés és későbbi megnézése már az analóg videómagnók (Video Recorder, VCR), majd a digitális felvevők (DVD, Digital Video Disc Recorder) megjelenésével elkezdődött. Ugyanakkor napjaink új technológiája, a digitális videórögzítő (Digital Video Recorder, DVR vagy Personal Video Recorder, PVR) jelentősen kibővíti a néző lehetőségeit, és képes átformálni a

A digitális média és az internet világában összetetté válik a késleltetett nézés értelmezése. A televíziós tartalmak ugyanis legalább háromféleképpen érhetők el utólag is. A tévécsatornák egyes tartalmaikat, elsősorban sajátgyártású műsoraikat az adást követően feltehetik saját weboldalukra, ahonnan később a néző a számára alkalmas időpontban letöltheti vagy streamingelve megnézheti azokat. Arra is találunk példát, hogy egy csatorna a valós közvetítési időhöz képest egy órás késleltetéssel folyamatosan adja az adását a honlapján keresztül. Az internetes tévézés kapcsán tágabb kontextusban gondolhatunk akár a torrent oldalakról való illegális letöltésekre, mint késleltetett nézési lehetőségre is.

A digitális televíziózásnak és a set-top-boxoknak köszönhetően a műsorszolgáltatók és terjesztők a tévékészüléken (az előfizetés részeként) elérhetővé tehetik a korábban sugárzott tartalmat a nézők számára, akik később lehívhatják azt (catch-up tv).

Harmadik lehetőségként a műsorterjesztők a tévécsatornáktól függetlenül (bár gyakran velük együttműködve, az ő tartalmaikat is használva) létrehozhatnak videotárat, amiből akár tematikák szerint is válogathat a néző (VoD, Video on Demad).

A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2011. októberi számában olvasható.