Még mindig hatalmas a digitális szakadék a fiatalok, a középkorúak és az idősek között, valamint látványosak a különbségek a fővárosban és a községben élők között – derül ki a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság nemrégiben közzétett felméréséből* a lakossági internethasználatról. Ugyanakkor az is elmondható, hogy egyre többen neteznek nem helyhez kötött eszközökön a négy fal között, a vezetékes szolgáltatás mellett pedig egyre népszerűbb a WIFI.

A Föld lakosságának 39 százaléka élt a világháló nyújtotta lehetőségekkel 2013-ban, a fejlett országokban ez az arány 77 százalék volt, míg Magyarországon 76 százalék. Hazánkban nemek szerint nincs jelentős különbség abban, hányan használják hetente a netet, azokban a háztartásokban viszont, ahol nincs 18 év alatti személy, ez az arány éppen csak, hogy meghaladja az 50 százalékot, a kiskorúakat nevelőknél viszont 79%. Már ennél az adatnál jól látható, hogy az egyedül élő idősek mennyire lehúzzák az átlagot, a korcsoport szerinti bontásból azonban még inkább szembetűnő a lemaradásuk: 60 év felett mindössze az egynegyedük csatlakozik fel a netre legalább egyszer egy héten. A digitális szakadék viszont már az előző korcsoportnál is tetten érhető, míg a 40-49 évesek 74 százalékára jellemző a heti használat, addig az 50-59 éveseknél 53 százalékra. A Budapesten és a megyeszékhelyeken élők több mint 70 százaléka lép be a virtuális térbe a hét valamelyik napján, a községekben lakóknak viszont alig több mint a fele.

Mobilabb internet-fogyasztás

A mobilitásra való növekvő igény egyre inkább megmutatkozik abban, ki milyen eszközön netezik. A lakosság 82 százaléka még nem nélkülözi ehhez az asztali pc-t, hordozható formáját viszont már 53 százalék részesíti előnyben, az okostelefonokon 38 százalék, táblagépen pedig 13 százalék éri el az internetet.

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2014. májusi számában olvasható.)