Alap csomag 1000x100 2021 MKM

SZSZL2021 banner 1000x100 

Elsődleges cél, hogy működésben tartsuk az országot

Ahogy az egész világ, úgy a Vodafone Magyarország működését is nagymértékben meghatározta a világjárvány 2020-ban. Az infokommunikációs iparág nélkülözhetetlen szerepet töltött be a pandémia alatt, hiszen a telekommunikációs infrastruktúra tette lehetővé, hogy ne álljon meg az élet, hogy szeretteinkkel érintkezhessünk, hogy otthonról dolgozhassunk, taníthassunk, tanulhassunk. A Vodafone Magyarország első és legfontosabb célja március közepétől így tehát az volt, hogy az ország működése szempontjából kritikus mobil- és vezetékes infrastruktúrát megbízható és magas minőségen üzemeltessék. Emellett felelős technológiai vállalatként március közepétől folyamatosan alakították ki azokat a szolgáltatásokat, kedvezményeket, melyekkel a lakosságot, a vállalkozásokat és a hatóságokat kívánták segíteni a veszélyhelyzet alatt. Többek között ingyenes adatkeretet biztosítottak, díjmentesen elérhetővé tették az oktatási tartalmakat, adattal, ingyen beszélgetéssel segítették a legveszélyeztetettebbeket, a frontvonalban dolgozókat, digitális eszközöket biztosítottak a rászorulóknak. A kormányzatot adatszolgáltatással és adatelemzésekkel támogatták, hogy a lehető legjobb, tényekre alapozott döntéseket tudják hozni.

Bár 2020-ban a Vodafone Magyarország elsődleges célja az volt, hogy a technológia segítségével működésben tartsa az országot, az újgenerációs mobilhálózat, az 5G fejlesztése is folytatódott. A szolgáltató márciusban közel 39 milliárd forint értékben vásárolt újabb frekvenciákat az NMHH által lebonyolított frekvencia-aukción. Összesen 80 MHz-et vásároltak az árverésen, az 5G hálózat bővítését szolgáló 3,6 GHz-es és 700 MHz-es frekvenciákból, amelyek együtt lehetővé teszik a sebesség, a kapacitás és a lefedettség növelését is. Az új frekvenciakészletnek köszönhetően tovább tudták bővíteni és fejleszteni kereskedelmi 5G szolgáltatásukat.

Ennek fényében 2020 nyarán bejelentették, hogy Zalaegerszeg és Budapest után vidéki nagyvárosokban és a Balaton körül folytatják bázisállomásaik 5G fejlesztését. A beruházások elsősorban a megyeszékhelyeket – így Miskolcot, Győrt, Debrecent, Székesfehérvárt, Pécset, Szegedet és Egert – érintették. Ezt követően 2020 októberében jelentették be, hogy a hazai szolgáltatók közül elsőként Budapesten és környékén közel 200 bázisállomáson kapcsolják fel az 5G-t, amivel a főváros szinte teljes területén képesek biztosítani a kültéri kereskedelmi 5G szolgáltatást ügyfeleik számára.

További fontos, a Vodafone 5G hálózatát érintő újítás volt 2020-ban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel kötött megállapodás, melynek keretében a Vodafone saját maghálózatából elkülönített, 40 MHz frekvenciát bocsátott a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rendelkezésére a 3500 MHz-es sávban, amely alkalmas a BME teljes területe felett a beltéri 5G hálózat működtetéséhez.

A Vodafone Magyarország számára kiemelten fontos, hogy folyamatosan megújuló szolgáltatás portfóliójával alkalmazkodjon az ügyfelek igényeihez. Emiatt 2020-ban a szolgáltatásfejlesztések sem maradtak el. 2020 februárjában a szolgáltató elindította vezetékes infrastruktúrájának egyik fontos elemét, a Vodafone TV-t, amely minden korábbi, IP-alapú tévés megoldáshoz képest fejlettebb funkciókat kínál. 2020 szeptemberében pedig egy újabb, a Vodafone TV-t érintő fejlesztést jelentettek be: szeptember 14-től a Vodafone Magyarország a hazai telekommunikációs vállalatok közül elsőként adta hozzá portfóliójához a Netflix internetes videós szolgáltatást.

Hasonlóképpen fontos újítás volt a Vodafone Magyarország szolgáltatás-portfólióját illetően a 2020 májusában bejelentett új RED díjcsomagok. A RED tarifacsomagokat a felhasználói szokások változásának hatására újította meg a Vodafone: a korlátlan beszélgetés és SMS mellé, a magyar piacon egyedüliként, már korlátlan adat is került a csomagokba.

2021-ben a Vodafone Magyarország fókuszában egyrészt a pandémai hatásainak mérséklése, a gazdaság újraindítása fog állni. Ezt a célt szolgálják a szolgáltató már korábban elindított szolgáltatásai, így többek között a munkahelyi biztonságot támogató hőkamera megoldás, a virtuális és tantermi oktatást egyaránt lehetővé tevő Digitális tanterem szolgáltatás, vagy a minőségi, otthoni digitális oktatást segítő Digitális oktatás csomagok, melyet a Mozaik Kiadóval közösen dolgozott ki a vállalat. 2021-ben a vállalat azon fog dolgozni, hogy ezek még több emberhez eljuthassanak, ezáltal is segítve a pandémia utáni új normalitás kialakítását.

Emellett továbbra is elsődleges fontosságú lesz a magas minőségű és megbízható hálózatok biztosítása, így további hálózatfejlesztéseket terveznek a 2021-es évben, amelynek természetesen az újgenerációs mobilhálózat, az 5G fejlesztése is fontos része lesz. Az 5G még szélesebb körű elterjedését 2021-ben egyrészt a tornyok felokosítása, másrészt a szolgáltató partnerek frekvenciahálózatba kapcsolása fogja szolgálni. Ebből fakadóan nagyon sok privát hálózat jöhet létre, amelyek konkrétan egy-egy intézményt, egyetemet, vagy akár az agráriumban a meglevő földterületeket fednek le 5G szolgáltatással (erre jó példa a korábban említett BME együttműködés).

A szolgáltatásfejlesztést illetően a vállalat 2021-ben is keresi azokat a harmadik feles lehetőségeket – mint például a Vodafone TV-ben elérhető Netflix szolgáltatás vagy a Mozaik Kiadóval kidolgozott Digitális oktatás csomagok –, amelyekkel az ügyfelek még magasabb minőséget kaphatnak. A cél az, hogy a Vodafone Magyarország ügyfelei a lehető legszínesebb, az egyéni igényekhez illeszkedő szolgáltatás-és termékportfólióból választhassanak.