SZSZL2021 banner 1000x100 

ügyvezető, értékesítési és marketingigazgató, Comtech Kft.
Jól megfeleltünk a kihívásoknak

Varga Lajos ComtechSzámunkra, mint fejlesztő-gyártó cég számára az idei év nem csak azért volt különösen nehéz, mert a legtöbb munkakörre az otthoni munkavégzés nem alternatíva. Tavasszal az ismeretlentől való félelem, a nagyfokú bizonytalanság arra késztetett bennünket, hogy jóval előrelátóbban és hosszabb távra tervezzük meg a tevékenységünket.

Azzal számoltunk, hogy a kényszerintézkedések miatt jelentő terhelésnövekedés lesz a távközlési hálózatokban, ami a partnereinket majd arra kényszeríti, hogy bővítsék kapacitásaikat. Emellett volt egy másik vetülete is a korlátozásoknak. Mivel a Comtech célja az exporttevékenység bővítése, ezért amellett, hogy az utazási korlátozások nagyban nehezítették a kapcsolattartást, a szolgáltatók is minden eddiginél erősebben törekedtek a biztonságra, a meglévő, már bevált partnereiket részesítették előnyben. Természetesen ennek a meglévő partnereinknél mi is élveztük előnyét, azonban azzal a teherrel, hogy meg tudjunk felelni az igényeiknek.

Visszatekintve az idei évre úgy vélem, jól megfeleltünk a kihívásoknak. Köszönet illeti ügyfeleinket, akik partnerek voltak abban, hogy hosszabb távon tudjunk tervezni, így ebben a turbulens környezetben is jelentősebb fennakadás nélkül tudtuk kiszolgálni őket. Engedtessék meg, hogy a partnereink közül kiemeljen a Magyar Telekomot és a Tarr Kft-t, akik sokat segítettek abban, hogy a körülményekhez képest sikeres évet mondhassunk magunkénak. Fontosnak tartom kiemelni emellett a saját kollégáim munkáját és elkötelezettségét. A Comtech idén is igazi közösségként működött, és kitűnő teljesítmény jellemezte a munkáját.

Ami a következő évet, éveket illeti, nagyon optimistán nézek a jövő elé. Az idei év jótékony hatása, hogy több energia jutott a cég belső tevékenységére, tanulásra, a jövő keresésére. Hiszem, hogy a Comtechnek 2020 év végén van egy olyan jövőképe, elindított olyan fejlesztéseket, amelyek eredményeit a következő években élvezhetjük. A szakmabeliek számára bizonyára érdekesnek hangzik majd, ha azt mondom, hogy a jövő évben a Comtech megjelenik többek között a saját R-PHY node-jaival, elektronikus beállítású 1,2 GHz-es termékcsaláddal és új FTTB megoldással. Célunk az, hogy ezek a megoldások új lehetőséget jelentsenek a meglévő partnereinknek, és az európai piacon is – megszabadulva a pandémia okozta korlátozásoktól – be tudjuk mutatni, mire vagyunk képesek, és sikereket érjünk el.

Stratégiai célunk – bár nem kifejezetten ennek a szakmai körnek érdekes elsősorban –, hogy a hazai kis- és középfeszültségű villamos hálózatok monitoring területén piacvezetővé váljunk a következő években. Erre minden alapot megad a Comtech jelenlegi fejlesztői csapata, amelyhez olyan, az erősáramú területen jelentős tapasztalatokkal rendelkező szakemberek csatlakoznak, akikkel kiegészülve a HFC terület sikeréhez mérhető eredményekre leszünk képesek.