digitalizációért felelős helyettes államtitkár, Innovációs és Technológiai Minisztérium
Célunk minden érintett elérése a digitalizációval

SolymarKB ITMHálózatfejlesztés tekintetében kiemelkedő évet fogunk zárni. A Szupergyors Internet Program (SZIP) által támogatott projektek fejlesztései idén is folytatódtak az ország minden pontján, amely révén mára több mint 260 ezer háztartásban biztosított a nagy sávszélességű vezetékes internet.

Folytatódott továbbá az 5G Koalíció aktív szerepvállalása. Megkezdődtek és javában zajlanak a mobiltávközlési cégek legújabb generációs vezeték nélküli hálózati fejlesztései, amelyeket az állam pilot projektekkel fog kiegészíteni a legkülönbözőbb területeken (önvezető járművek, agrárium, ipari felhasználás, kiscellás használat). Tovább folytak az állami hálózati fejlesztések is. Nemcsak a digitális oktatásban javult az intézmények világhálós elérése, hanem a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat kapacitása is nagyobb lett, ezáltal támogatva a közszolgáltatások hatékonyságát. A hazai internetes hálózatok jól bírták az idén tavasszal, a koronavírus-járvány következtében előállt helyzetet.

A hálózatfejlesztés mellett komoly hangsúlyt kapott 2020-ban a digitális kompetenciák és az 1500 pontból álló Digitális Jólét Program (DJP) Pontok hálózatának fejlesztése. Fontos szerepet kapott az „Online kormányzati, közigazgatási és e-egészségügyi szolgáltatások terjedésének és a digitális jólét megteremtésének elősegítése országos, illetve helyi civil és szakmai szervezetek támogatásával” elnevezésű konstrukció (GINOP 3.3.3) is, amely keretében a civil szervezetek azokat igyekeztek megszólítani, akik eddig távol tartották magukat a digitális világtól. Ezekre a programokra összességében több mint 10 milliárd forintot fordítottunk, nem beszélve a „Digitális szakadék csökkentése” érdekében létrehozott projektben (GINOP 6.1.2.) megvalósuló képzésekről, amelyeken ez idáig több mint 240 ezren vettek részt.

A lakossági szolgáltatások mellett idén folytatódott a hazai GDP legnagyobb részét adó vállalkozói szegmens bevonása a digitális világba. Fontos rögzíteni, hogy a kis- és középvállalkozások digitalizációja hosszú távon fog megtérülni. A 2016 eleje óta működő Modern Vállalkozások Programjának (MVP) alapvető célja a KKV-k digitalizációs segítése. A tavasz elejétől aktívan, több új eszközzel (online eseményekkel, internetes tanácsadással) segítette a vállalkozásokat a digitális átállásban, a járvány és gazdasági hatásainak kezelésében. A 2021 végéig biztosan tartó programban máig több mint 12500 vállalkozást sikerült elérni. Az MVP-hez kapcsolódó vállalati digitalizációs pályázaton eddig mintegy 1100 cég kapott támogatást közel 11 milliárd forint értékben.

Az Európai Unióban egyedülálló módon a kormány 2020 szeptemberében fogadta el Magyarország Mesterséges Intelligencia Stratégiáját, amelynek köszönhetően hazánk az MI területen élvonalbeli szerepre törhet, és amely technológia segítségével számos társadalmi és gazdasági területen érhető majd el fejlődés.

Ezen túlmenően a nyár során partnerségi egyeztetésre bocsátottuk a 2021-2030-as időszakra szóló, átfogó és meghatározó szakterületi dokumentumot, a Nemzeti Digitalizációs Stratégiát (NDS).

Több éves tárgyalássorozat eredményeként 2018. év végén fogadta el a kormány a korábbi hírközlési keretszabályozás felülvizsgálatát és újraszabályozását célzó irányelvet, az Európai Elektronikus Hírközlési Kódexet, amelyet a tagállamoknak 2020 végéig kell átültetniük a nemzeti jogrendjükbe. Az Országgyűlés ennek megfelelően módosította az elektronikus hírközlésről szóló törvényt, illetve folyamatban van a kapcsolódó NMHH rendeletek módosítása, megalkotása.

Az elkövetkező évben egyrészről előttünk állnak a járványhelyzet miatt keletkezett feladatok, ez a digitalizáció teljes terhelését és fokozott felhasználási igényét mutatja. Nekünk és a piac szereplőinek is fel kell készülni az ilyen váratlan helyzetekre és problémákra.

A másik feladattípus a megkezdett munka folytatása, a hagyományos digitalizációs fejlesztési támogatások megvalósítása. Célunk minden érintett – a legleszakadtabb rétegektől a mikrovállalkozásokig – elérése a digitalizációval. Nagy kihívás az informatikai szakemberhiány további csökkentése, ebben a meglévő projektjeink mellett keressük a további előrelépési lehetőségeket. A mesterséges intelligencia, az adatgazdaság területén új intézkedések és programok fognak indulni. A digitális infrastruktúra területén pedig talán a legnagyobb kihívás az 5G-s fejlesztések köre, annak biztosítása, hogy ebben élenjárók legyünk.

A Szupergyors Internet Program egy újabb pályázati fázisa indult el novemberben, az ezen keresztül támogatott szolgáltatók jövő év első felében kezdhetik meg beruházásaikat. Az NDS által meghatározott célok alapján az évtized végéig mindenhol biztosítani szükséges az 1 gigabites sávszélességű internetet, ennek érdekében már 2021-ben meg kell tenni a kormányzati és piaci előkészületeket összhangban az 5G-s fejlesztések tervezésével, megvalósításával.

A digitalizáció vitathatatlanul a 20. és 21. század egyik meghatározó jelensége, amely alapvetően változtatja meg egy ország nemzetgazdaságának működését, állampolgárai mindennapi életét. Ha más nem is, a koronavírus-járvány mindenképpen rámutatott arra, hogy már rövid távon is csak azok az országok és társadalmak lesznek képesek helytállni a nemzetközi színtéren, amelyek az élet minden területén tudatosan alkalmazzák a digitális technológiákat.

A digitális infrastruktúra területén célunk, hogy a megfelelő szolgáltatási képességű és minőségű vezetékes és vezeték nélküli hálózat rendelkezésre állhasson, annak érdekében, hogy a digitális ökoszisztéma fejlődésében ne okozzon problémát a nagy kapacitású infrastruktúra hiánya. A lakosság digitális kompetenciájának és felhasználói tudatosságának, illetve a munkavállalók digitális jártasságának folyamatos fejlesztésével növelni szeretnénk a digitálisan felkészült munkavállalók arányát, illetve az IT szakemberek számát valamint csökkenteni a digitális értelemben leszakadók körét.

A digitális gazdaság fejlesztése szempontjából kulcsfontosságú a vállalkozások digitális felkészültségének, a digitális technológia integráltságának növelése, illetve az innovatív digitális megoldások fejlesztésének és elterjedésének ösztönzése minden ágazatban. A digitális állam területén pedig célunk az elérhető ügyfélbarát digitális közszolgáltatások körének bővítése és a használatuk iránti nyitottság és motiváció erősítése a lakosság és a vállalkozások körében.