elnök, Magyar Kommunikációs Szövetség
Jelentős hatása lesz a SZIP folytatásának

KeryF 2020jpgAz idei év piaci eseményei közül hosszabb távú hatása minden bizonnyal a Szupergyors Internet Program befejezésének, valamint az 5G indulásának és kiépítésének lesz. A SZIP projekt, ha a késés ellenére sikeresen befejeződik, az új optikai összeköttetések létrejöttével valóban számottevően nagy rurális területen élő népesség számára teszi lehetővé a szupergyors sebességű internet-kapcsolatot, és megélhetővé annak pozitív hatásait. Egyelőre nehezen becsülhető fel, hogy ebből csak a hálózatot kiépítő/tulajdonló vállalkozás, vagy az „open access” kötelezettséggel élni kívánó más szolgáltató is profitálhat-e. Az 5G mobil pedig, amint túljut az új technológiába befektetőket (és a káros hatásaiban hívő fogyasztókat) elbizonytalanító kezdeti „gyermekbetegségein”, bizonyos területeken akár komoly versenytársa is lehet a vezetékes szolgáltatóknak. De azért akkor is igaz lesz: a mobil csak akkor és ott működik, ha és ahol kiváló optikai hálózat van mögötte.

A SZIP gyakorlati megvalósítása során tapasztalt problémák leküzdése folyamatos feladatot adott Szövetségünk számára, hogy a hálózatot építő hírközlési szolgáltatók érdekeit érdemben képviseljük az áramszolgáltatók nézeteivel szemben. Ennek eredményeként sikerült elérni, hogy az építési költségek valamivel csökkenjenek, és a folyamatok felgyorsulhassanak. Jelenleg még probléma az áramszolgáltatói hálózaton végzett fejlesztések szabályszerű elszámolásának kérdése, amire sürgősen megoldást kellene találnunk.

Az 5G hálózatépítés kapcsán az NMHH előtt lefolytatott szakmai egyeztetések során elértük, hogy a mobilszolgáltatók előzetesen tájékoztassák a helyi vezetékes szolgáltatókat a 700 MHz-es frekvencia beüzemeléséről, felkészülési lehetőséget adva ezzel az esetleges kölcsönös zavarások elkerülésére, illetve gyorsabb elhárítására.

A tagságunkat képező mikro, kis- és közepes szolgáltatókat üzletileg végleg kritikus helyzetbe hozta a médiaszolgáltatók piaci magatartása: az egyre erősebb árukapcsolási törekvés, a megfizethetetlen magasságokba emelkedő sportjogok, az átláthatatlan és diszkriminatív díjalkalmazás gyakorlata. Örömmel vettük, hogy a GVH ágazati vizsgálatot indított, mert reményeink szerint ez eredményeket hozhat a kisebb terjesztők számára is.

A vírushelyzet miatt az idei évben fordult elő először, hogy nem tudtuk megtartani a szakma által érdeklődéssel várt tavaszi és őszi konferenciánkat, ami fontos találkozási pont és információcserére alkalmas esemény mind a hatóságok, mind pedig a szolgáltatók és partnereik számára. Bízunk benne, hogy e kényszerű kihagyás nem lesz hosszabb, és a 2021. májusra lefoglalt helyszínen már akadálytalanul megtarthatjuk a rendezvényt. Fontos fejlemény, hogy szövetségünkbe több vezeték nélküli szolgáltató lépett be, és ezzel még több hazai hírközlési kkv-t tudunk magunk mögött.

A következő esztendőben jelentős hatású lehet a SZIP folytatásaként tervezett, gigabites hozzáférést célzó hálózatfejlesztési projekt. Fontos feladatunknak tartjuk egyrészt azt, hogy a pályázati kiírás majd olyan feltételeket tartalmazzon, amelyeket tagságunk a lehető legnagyobb számban teljesíteni képes, másrészt azt, hogy ne mehessen egyetlen forint támogatás sem olyan helyre, ahol már van egy jól működő, a kritériumokat teljesítő vagy azt vállaló helyi szolgáltató.

Szervezetünk sokat tett és ezután is sokat fog tenni azért, hogy kompetens partnerként ismerjék el a jogalkotók, a hírközlési szolgáltatók és partnereik. Ezzel együtt a hazai tulajdonú mikro-, kis- és közepes hírközlési vállalkozások piaci szerepe még nincs olyan mértékben tekintetbe véve, mint ahogy azt mi kívánatosnak tartjuk. E munka hatékonyságának fokozása érdekében szükségesnek tartjuk a két párhuzamosan működő szakmai szövetség egységesítését. Nem fog rajtunk múlni, hogy erről a jövő év során sikerüljön megállapodást kötni.