elnök, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság
Alkalmazkodtunk a járvány adta körülményekhez

KarasM NMHH2020 minden bizonnyal beírja magát a világtörténelembe a koronavírus-járvány miatt, ami elkerülhetetlenül hatással volt az NMHH tevékenységére is. Ilyen körülmények között fejezte be tavasszal a hatóság a még 2019-ben indult nagyszabású projektjét: megrendezte az 5G-s frekvenciák árverését, ami után három szolgáltató összesen mintegy 128,5 milliárd forintot fizetett a frekvenciákért. Az értékesítés lebonyolításával a hatóság nagyban hozzájárult a magyar digitális gazdaság fejlesztési lehetőségeihez. Ősszel újabb frekvenciaértékesítést indított el a hatóság: hosszan tartó előkészítő munka után a piaci szereplők észrevételeit is figyelembe véve közzétette a 900 MHz-es és az 1800 MHz-es frekvenciasávokban 2022 tavaszán lejáró mobil frekvenciahasználati jogosultságok árverésének részleteit tartalmazó végleges dokumentációt. A jelenleg is mobilszolgáltatásokra használt frekvenciarészekre a tervek szerint 2021 elején lehet majd licitálni.

Kiemelt jelentőségű volt idén a hatóság munkájában több, már tavaly elkezdett feladat: a hatóság két átfogó uniós irányelv magyar jogszabályokba való átültetésében is aktív munkát végzett. Közreműködtünk az elektronikus hírközlési piac szabályozásában mérföldkőnek számító új, az Európai Elektronikus Hírközlési Kódex létrehozásáról szóló irányelv átültetésében. Ehhez tizenkilenc NMHH-rendeletet kellett aktualizálni, illetve öt újat létrehozni, ami sok munkatársam teendőit határozta, határozza meg egészen december végéig. Ide tartozik többek között a frekvencia-felosztásról, -használatról, a számhordozásról, a segélyhívószámokról, a hírközlési előfizetői szerződésekről szóló szabályozók megújítása, vagy a digitális tévékészülékek és a rádióberendezések jogi kereteit meghatározó előírások frissítése. Idén befejeződött továbbá az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelvet módosító direktíva tavaly megkezdett átültetése, a videómegosztóplatform-szolgáltatásokra vonatkozó szabályok implementációjával.

A hatóság a kezdetektől kivette a részét a járvánnyal kapcsolatban felmerült lakossági problémák megoldásában, illetve abban, hogy miként lehetne könnyebbé tenni a védekezéssel együtt járó kellemetlenségeket. A megtévesztő és szenzációhajhász hírek visszaszorítása érdekében felhívta a médiaszolgáltatók, a tartalomgyártók és a médiában dolgozó szakemberek figyelmét a médiában megjelenő tartalmakkal kapcsolatos felelősségükre. Bár a hatóság tavasszal szüneteltette a médiaértés-oktató központjaiban zajló foglalkozásokat, ugyanakkor elindította Médiaszertár nevű Facebook-csoportját, amely interaktívan segítette a médiaértést oktató pedagógusokat a digitális oktatás alatt. Április közepétől a hatóság az otthoni internethasználatot támogató információs honlapot tett közzé a stabil és gyors házi internet megteremtéséhez szükséges tanácsokkal. Tippeket adtunk a levél- és csomagfeladással, valamint a csekkbefizetéssel kapcsolatban, valamint közbenjártunk a hírközlési szolgáltatóknál is, hogy méltányosan járjanak el ügyfeleikkel a mindenki számára nehéz időszakban. Ezt a szolgáltatók meg is tették, körültekintő panaszkezeléssel és rendkívüli adatcsomagokkal reagáltak a helyzetre, de volt példa arra is, hogy a hatvanöt év feletti feltöltőkártyás ügyfeleknek extra lebeszélhető percidőt vezettek be.

Büszke vagyok a munkatársaimra, amiért helytálltak, és a megnövekedett terhelés ellenére is tudták tartani a határidőket. Áprilisra közel háromnegyedével nőtt a műsorfelügyelethez érkező beadványok száma, de a bejelentett rádiófrekvenciás zavarok és a hatóság netes jogsegélyszolgálatához, az Internet Hotline-hoz érkező bejelentések száma is a másfélszeresére emelkedett a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Mindezen felül egyre több álhírt és kifogásolható televíziós műsorablakot jeleznek a bejelentők.

Összesen közel 950 millió forint támogatást nyújtottunk a Médiatanács Támogatási Program 2020-as pályázatai keretében, elsősorban hazai helyi és körzeti televízióknak, valamint rádióknak.

A fiatal generáció média- és hírközlési tudásának fejlesztésében is folytattuk a munkát.  Több évig tartó felújítás után a hatóság átadta harmadik médiaértés-oktató központját Sopronban, így a nyugat-magyarországi általános- és középiskolások számára is elérhetővé vált a Bűvösvölgy-élmény. Rendezvényeink szervezésekor természetesen mi is alkalmazkodtunk a járvány adta körülményekhez, és a legtöbb ilyen eseményt – ahogyan az októberi átadót is – szűk létszámban, sok esetben online bejelentkezésekkel tartottuk meg. Rákanyarodva a felsőoktatásra: az újgenerációs hálózatok modellezését és vizsgálatát segíti az NMHH idén átadott hírközlési laborja a Miskolci Egyetemen – 2020-ban a negyedik ilyen műhelyt adta át a hatóság, természetesen ezt az eseményt is elsősorban a virtuális térben rendezhettük meg.

Mindeközben a hatóság márciusban létrehozta a Gyerekaneten.hu oldalt, amelyen néhány bekezdésnyi szócikkben igyekszik megmagyarázni a szülők generációinak azt a digitális világot, amelyben a gyermekeik látszólag magabiztosan közlekednek, kitérve a veszélyekre, a kockázatokra, de arra is, miben és miért lelik örömüket a gyerekek az online világban. Egy őszi kampányában a hamis hírek felismeréséhez nyújtott segítséget elsősorban az idősebb generációknak a hatóság: az erre létrehozott webes aloldal a hírellenőrzés kritikus pontjait vette számba.

A fejlesztések sem álltak le: letettük a Visegrádi utcai új, többfunkciós műszaki épületrész alapkövét. A többek között mérőlaborokat, egy rendezvényközpontot és egy szerverközpontot magába foglaló épületegyüttest 2022-ben adjuk majd át.

A hatóság a vírushelyzettől függetlenül folyamatosan végezte felügyeleti tevékenységét, melynek keretében ellenőrizte többek között a szolgáltatáslétesítési, -áthelyezési, -átírási, korlátozásmegszüntetési folyamatokat és az azokhoz kapcsolódó kötbérfizetési szabályok betartását, a roaminggal kapcsolatos előírásokat, a határozott idejű előfizetői szerződésekre vonatkozó szabályok betartását és a magas forgalmi értékhatár alkalmazásával kapcsolatos előírások érvényesülését. A hálózatsemlegességi előírások kapcsán előremutató és meghatározó volt, hogy az uniós bíróság az NMHH álláspontját osztotta és korábbi döntését igazolta, amikor előzetes döntéshozatali eljárásában kimondta, hogy a végfelhasználók jogainak korlátozását jelenthetik az olyan csomagok, ahol kombinálják a „nullás díjszabást" és azokat az intézkedéseket, amelyek az ilyen díjszabású szolgáltatásokon, alkalmazásokon kívüli, egyéb szolgáltatások és alkalmazások forgalmát blokkolják vagy lassítják.