digitális transzformációért felelős alelnök, Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége
A hálózatok a világgazdaság lélegeztetőgépei

JakabR IVSZAz elmúlt időszakban az informatika, illetve a digitalizáció által nyújtott lehetőségek tartották működőképesen a világgazdaságot – és ezzel együtt a hazai gazdaságot is. A gazdálkodó szervezetek többségénél a tervezett beruházásokat a helyzet felgyorsította, aminek nyomán kialakultak az egyéni munkamódszerek, a kapcsolattartásra szolgáló folyamatok. 2020 bebizonyította, hogy a hálózatok a világgazdaság lélegeztetőgépei, digitalizáció nélkül nincs fejlődés, sem gazdasági előrehaladás, és ezzel a lehetőséggel a jövőben is számolni kell. Következő lépésként az a nagy kihívás jön, hogy a jövőben miként lehet modernizálni a jelenlegi struktúrákat, figyelembe véve a digitalizáció nyújtotta lehetőségek egészét.

A koronavírus-járvány kapcsán elrendelt korlátozások kezdetekor az IVSZ szakmai stábja napokon belül digitális összefogást hirdetett, amivel később csatlakozott a kormányzati szinten megszervezett, hasonló célú kezdeményezéshez. Ezzel párhuzamosan Szövetségünk a járvány digitális gazdaságra kifejtett hatásait vizsgáló piaci felmérést indított, ami az alapját adta a kormányzatnak szánt javaslatainknak a válság kezelésével kapcsolatban. Az eredmények szerint a három legfontosabb tennivaló a hazai cégek pénzügyi stabilizálása, támogatott képzési, valamint ágazat-specifikus digitalizációs programok indítása. Mindemellett az IVSZ aktívan, gyakorlati tanácsok és javaslatok átadásával részt vett az EU biztosok által folytatott szakmai egyeztetéseken, amelyek témája Európa gazdaságának digitális újraindítása volt.

A nemrégiben lezajlott történések még nem átalakító erejű digitalizációs lépések voltak, hiszen ehhez olyan szakértői segítségre, tanácsadásra van szükség, amivel egy cég át tudja tekinteni a folyamatait, a termékportfólióját, vagyis azt, hogy ebben az új helyzetben hogyan lesz képes megújulni. Innovációs központokra, nagy állami programokra, a civil szervezetek támogatására, ösztönző programjaira van szükség, amelyek ezt a lehetőséget még jobban felerősítik. A digitalizáció a jólét egyik meghatározó tényezőjévé vált, így Magyarország elemi érdeke, hogy a lehető leghatékonyabb módon a maga javára fordítsa a benne rejlő lehetőséget, és nem mellesleg digitális szuverenitásunk megőrzéséhez is előremutató tervekre van szükség. Ezért jött létre Magyarország MI (Mesterséges Intelligencia) Stratégiája, ami egy ideje már elfogadott gazdaságfejlesztési, kormányzati stratégiává lépett elő.

2021-ben az idei évhez hasonlóan szakmai konferenciákkal (SMART és MENTA), a Digitalk podcast sorozat folytatásával, webinarok megtartásával tervezzük átadni és erősíteni azokat a gondolatokat, trendeket, amelyek a digitalizációt, valamint a digitális gazdaságot meghatározzák. Több olyan jelentős kampányra készülünk, amely az egyre égetőbb informatikus-hiányra, a digitális képzések fontosságára, valamint azokra a régiós piaci lehetőségekre és momentumokra reflektál, amelyek Magyarország szakemberei, vállalkozásai számára hatalmas kiugrási lehetőséggel szolgálhatnak.