Újabb szlovén-magyar együttműködés a határ mentén

2009-ben nyert támogatást a „Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Programban a Gotthárd TV a muraszombati TV AS helyi adóval közösen műsorkészítésre és három szlovének lakta magyar település optikai kábellel való bekötésére.

A hároméves projektben, amely május 31-én zárul le, részt vett a szlovéniai RRA Mura Ügynökség és a Magyarországi Szlovének Szövetsége is. A fejlesztés során a Gotthárd Tv optikával kötötte a szentgotthárdi fejállomáshoz Felsőszölnök, Alsószölnök és Szakonyfalu már meglévő hálózatát. A több mint 260 háztartás korszerű hálózatra való csatlakoztatása negyven nap alatt készült el, a beruházás több mint 40 millió forintba került. A falvak között föld alatt, azokon belül pedig oszlopokon halad az optikai kábel. A hálózat a korábbi üzemeltető tulajdonában maradt, a fejlesztések révén azonban a szolgáltató jóval szélesebb kínálatot tud biztosítani a falvak lakóinak. A rendszeren a csatornakínálat jelentősen, mintegy 15 adóval bővült, emellett a közszolgálati televízióik műsorai kódolatlanul digitális formában is vehetőek. Az itt élők emellett szélessávú internetre és IP-telefonra is előfizethetnek, ezekre korábban nem volt lehetőségük.

A projekt másik fő elemeként a Gotthárd Tv és a muraszombati helyi televízió hetente készített magazinműsorokat, amelyeket kicseréltek, és mindkét országban műsorra tűztek. Ennek során mintegy 260 adást láthattak a helyi televíziók nézői a határ mindkét oldalán. Szentgotthárdon egy önálló szlovén nyelvű szerkesztőség jött létre, amelynek kizárólag a „Bepillantó” című heti magazin készítése volt a feladata. A magazin elsősorban az itt élő szlovén kisebbség életét, gondjait, rendezvényeit mutatta be, megismertetve másokkal is nyelvi, kulturális örökségüket, ünnepeiket, szokásaikat. A műsor a szlovén helyi tévé keresztül egy hálózatos továbbításba is bekerült, így egy-egy eseményről az ország 85 százalékában értesülhettek a szlovének. Emellett az adás a cég internetes honlapján is elérhető, így gyakorlatilag bárhol látható világszerte élőben, illetve az archívumból visszakeresve utólag is megtekinthető.

A sikeres együttműködésen felbuzdulva további hároméves projektre vállalkoztak a magyar és szlovén felek.

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2012. májusi számában olvasható.)