Az új médiatörvény hatályba lépésével – egyebek mellett – módosult a műsorszámok klasszifikációja, a piktrogramok és az ellenőrzések is. Noha összességében normakövetőek a tartalomszolgáltatók, akadtak műsorok, amelyek mind a nézőknél, mind a hatóságnál „kicsapták a biztosítékot”.

Korhatárkarikák a Bogyó és Babócától a valóságshow-ig

A kiskorúak védelméért vezették be évekkel ezelőtt a korhatár-karikákat, és kötelezték a csatornákat, hogy sorolják be a műsorszámaikat, illetve a klasszifikáció alapján meghatározott időben mutassák be az alkotásokat. A szabályok betartását minden évben több vizsgálattal kontrollálja a médiahatóság. Idén arra is kíváncsiak lesznek az NMHH-nál, mit gondolnak a nézők a változásokról.

A korábbi szabályozás alapján az időszerű eseményekkel foglalkozó műsorszámokat, így például egy reggeli műsort nem kellett korhatár-karikával ellátniuk a televízióknak, 2011 januárjától viszont igen. A hírműsorok, a politikai tájékoztató műsorok, a sportműsorok, a műsorelőzetesek, a reklámok, valamint a társadalmi célú hirdetések továbbra is mentesülnek ettől. Így például a Mokka című reggeli műsor alatt már látható a sarokban a sárga karika benne a 12-es számmal, a Híradónál vagy Este magazinműsornál viszont nem láthat semmilyen jelzést a néző – foglalja össze a „mentesítettek” és a klasszifikációra kötelezettek körét Kozma Krisztina, a Műsorfigyelő és-elemző Főosztály munkatársa.

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2012. májusi számában olvasható.)