„Partnereink a kábeltársaságok is”

Már a Posta mint távközlési „ős-szolgáltató” hálózata mellett is léteztek az alap technológia kiszolgálásához távközlést igénylő iparágakban (MÁV, MOL, MVM, stb.) alternatív, azaz ”különcélú” távközlési rendszerek. A vasút később egyik alapítója lett az egykori PanTelnek, amely mára egybeolvadt az Invitellel, sőt azóta a második legnagyobb vezetékes szolgáltató megszerezte a MOL-Telecomot is. A Magyar Villamos Művek profiltisztításának eredményeként az idén színre – és a nyilvános piacra – lépett az MVM NET Távközlési Szolgáltató ZRt. is. Az okokról és az üzleti tervekről Téren Róbert vezérigazgató nyilatkozott lapunknak.

Országos optikai gerinchálózatunk teljes hossza megközelíti a 6000 kilométert. Ennek jelentős része OPGW (Optical Ground Wire) technológiával szerelt távvezetéki nyomvonalon halad, aminek a lényege, hogy legfelső, villámhárításra szolgáló vezetékbe már gyárilag elhelyezték az optikai szálakat. A javarészt saját, kisebb mértékben bérelt szakaszokból álló hálózat topológiája természetesen az MVM Csoport saját telephelyeihez igazodik, ám az üzleti céljaink érdekében igyekszünk ennél tovább terjeszkedni, és a külső felhasználói összeköttetéseket is megteremteni. A saját építések, partneri együttműködések mellett ezt a célt szolgálja majd a pályázaton nemrégiben elnyert 26 GHz-es frekvenciasáv is.

Ma már eljutunk az ország 45 nagyobb településére redundánsan (köztük minden megyeszékhelyre), valamint egy ágon kb. 30 nagyobb településre, a cél azonban az, hogy év végéig elérjük a mintegy 170, még véglegesítés alatt lévő járási központot.  Ez az alapvetően a technológiai célú távközlési igényeket kiszolgáló hálózat a biztonságos, stabil működés követelményéből és technológiai sajátosságokból adódóan úgy épült ki, hogy jelentős többletkapacitásokkal is rendelkezik. Mindezek – beleértve a hálózatra jellemző kiemelten jó műszaki paramétereket (pl. magas, a gerinchálózaton 99,99%-os, esetenként jobb, rendelkezésre állás) – kiváló lehetőséget nyújtanak az MVM, illetve a távközlési infrastruktúra működtetésére, fejlesztésére alapított, 100 százalékos tulajdonában álló MVM NET számára, hogy a távközlési piacon üzleti célú távközlési tevékenységet folytasson.

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2012. májusi számában olvasható.)