A digitális Gutenberg-galaxis

gutenberg-2gtb4cxAz elektronikus könyvek (e-könyvek) egyre nagyobb térnyerését tapasztaljuk napjainkban, s ezzel párhuzamosan komoly csökkenést mutat a papír alapú könyvek vásárlása és olvasása. Cikkünkben Giuseppe Spezzano, a Bookolico e-könyv értékesítési és kiadói portál alapötletének gazdája is nyilatkozott a Média-Kábel-Műholdnak.

Az e-könyven sikerét sokan a könyvnyomtatás felfedezőjeként ismert német Johannes Gutenberg nevével fémjelzett Gutenberg-galaxis végének tekintik. Pedig ha figyelembe vesszük, hogy a Gutenberg-galaxis kifejezés az emberi gondolkodás és kultúra történetének arra a szakaszára utal, amikor a nyomtatott könyv a 15. századtól egészen napjainkig kiemelkedően fontos ismeretközlő eszközzé és kommunikációs közeggé változott, akkor nem biztos, hogy a Gutenberg-galaxis végét jelző vészharangokat kell megkongatnunk. A rohamosan zsugorodó hagyományos könyvolvasás visszaszorulásával párhuzamosan a gazdasági válság által érintetlenül hagyott e-könyv bumm egyfajta digitális Gutenberg-galaxis kezdetét jelzi, amikor a tudás, a művészet, a hírek, és kiemelten a szakirodalom, tehát a szavakba önthető ismeretrengeteg egyre inkább elektronikus formában juthat el az emberekhez.

A Gutenberg Projekttől az Amazon Kindle olvasóig

Az elektronikus könyv (angolul e-book) egy elektronikus formában létrehozott, szöveget és esetleg képet is tartalmazó digitális kiadvány, ami komputer, illetve más elektronikai eszközök segítségével olvasható. Az e-könyvek kezdete az 1971. július 4-i dátumra tehető, amikor Michael. S. Hart még az USA-beli Illinois Egyetem diákjaként megjelentette digitális formátumban az Egyesült Államok 1776-os Függetlenségi Nyilatkozatát, és elindította a nyomatott könyvek ingyenes digitális formátumban való megjelentetését célzó Gutenberg Projektet. Az elkövetkező évtizedekben a digitális könyvek megjelenése folytatódott az adott időszak technológiai eszköztárával. Fontosnak tekinthető az 1993-as év, amikor az Adobe megjelentette a PDF technológiát, és hamarosan kezdtek elterjedni a digitális könyvek, majd 1998—1999-ben létrejöttek az eReader.com és eReads.com e-könyv árusító angol nyelvű honlapok is...

Békés Sándor

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2013. áprilisi számában olvasható.)