SZSZL2021 banner 1000x100 

az internet kezdőlapja

Reddit 1Az internetes és a nyomtatott sajtó számára nem túl könnyűnek minősíthető mai világban mégis létezik egy rohamosan gyarapodó internetes közösségi hírmegosztó weboldal, ahol a felhasználók látszólag ugyanazt tehetik, mint más közösségi híroldalakon, de ez csak a látszat. Ugyanis a közösségi webes alkalmazások színpadán az alig kilenc esztendős múltra visszatekintő amerikai Reddit — amelynek felületén a felhasználók megoszthatják híreiket, képeiket és cikkeiket — nemes egyszerűséggel „az internet kezdőlapja”(„The front page of the internet”) irigyelt státuszának a birtokosává vált.

A legjelentősebb különbség más online közösségi médiákhoz képest az, hogy a Reddit nem a tagságát szavaztatja meg arról, hogy milyennek minősítik a profi vagy amatőr újságírók, bloggerek, vagy a hírügynökségek által elkészített híreket. Nem, a Redditnek a saját blogja szerint, mint közösségteremtő hírmotornak a „titka” abban van, hogy a tagsága által megosztott, megszavazott és kommentált hírek kerülnek a címoldalára. Ez a Reddit-modell dióhéjban, amelynek a részleteit az alábbiakban vázoljuk.

Snoo űrlény sikertörténete

A Reddit közösségi hír- és szórakoztató portál megalapításának az ötlete a Virginia Egyetem két 22 éves végzősének, Steve Huffmannak és Alexis Ohaniannak a fejéből pattant ki, akik 2005 júniusában indították útjára a Snoo úrlény által jelképezett link- és kommentmegosztó honlapot az USA-beli Massachusetts állambeli Medfordban. Az internetes kezdő vállalkozás azonnal százezer dolláros tőkeinjekciót kapott az Y Combinator nevű kockázati tőkekihelyezésre szakosodott vállalattól, s abból fejlesztették a portált. Utána futószalagon peregtek az események a Reddit életében, ugyanis előbb novemberben fuzionáltak az Infogami céggel, majd a híres Wired lapot tulajdonló Condé Nast Publications 2006. október 31-én felvásárolta a közösségi hírportált...

Békés Sándor

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2014. szeptemberi számában olvasható.)